Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Carl Schlyter: Utan partiaktiva kommer miljörörelsen förlora mycket folk

Publicerad: 6 juli 2018, 11:53

Om inte partiaktiva får möjlighet att engagera sig i miljörörelsen så kommer miljörörelsen få ont om folk. Det menar Carl Schlyter som nyligen tvingades dra tillbaka sin kandidatur till Naturskyddsföreningen styrelse efter intern kritik på riksstämman.


Under årets riksstämma i Naturskyddsföreningen blev det en livlig debatt kring valberedningens förslag att välja in miljöpartisten och riksdagsledamoten Carl Schlyter till föreningens styrelse. Efter flera starka protester från framträdande medlemmar valde Carl Schlyter att i sista stund dra tillbaka sin kandidatur. Nu tycker han att föreningen bör bestämma hur den ska ha förhållanden till partier.
– En radikal hållning där inga partiaktiva ska kunna engagera sig kommer resultera till att rörelsen förlorar väldigt mycket folk, säger han till Aktuell Hållbarhet.

Carl Schlyter säger att det på stämman var många medlemmar som sa att de vill ha honom i styrelsen trots hans bakgrund i partipolitiken.
– Jag valde att träda tillbaka för att Naturskyddsföreningen i lugn och ro skulle kunna tänka igenom de här frågorna. Jag hoppas på att föreningen kommer att få möjlighet att debattera de här frågorna.

Nu är det snart riksdagsval och val till kommuner och landsting. Carl Schlyter tycker att det är bra att den här frågan lyfts redan nu.
– Efter valet så kommer massor av sådana här konflikter att uppstå på lokal nivå ute i kretsarna. Jag hoppas att mitt tillbakadragande kan bidra till att Naturskyddsföreningen redan nu kan ta den här frågan i lugn och ro.

Du har sagt att du ska lämna politiken efter valet. Vad ska du göra sen?
– Jag har inte bestämt mig, men det är klart att jag har drömmar. Ibland vill jag sitta på en kobbe och skriva en bok. Ibland så vill jag bli hållbarhetschef på något företag som verkligen vill ställa om. Ibland vill jag starta ett skogsbolag som räddar och skyddar skogen och visar hur man förvaltar skog på ett föredömligt sätt.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.