Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Carl von Schantz: Därför gillar vi inte förslaget om kvotplikt

Publicerad: 4 juli 2013, 13:48

Carl von Schantz från Lantmännen energi förklarar varför förslaget om kvotplikt för biodrivmedel kan få förödande konsekvenser.


Lantmännen Energi är i Almedalen för att påverka inför det kvotpliktsförslag som ligger för biobränslen för transportsektorn. Förslaget är ett nytt system som ska gälla från och med 1 maj 2014. Där går man från det gamla systemet som byggde på skattebefrielse till kvotplikt. Vd Carl von Schantz förklarar för Miljöaktuellt varför frågan är så viktig för dem.
– Vi kan leva med kvotplikt, det är helt ok. Men problemet är att man styr på volym på biodrivmedel och inte på klimatprestanda på biodrivmedel. Gränsen för vilken klimatprestanda man måste ha ligger på 35 procent. Vi ligger på 70 procent och investeringar gör att vi kommer att komma upp till 95 procents växthusgasreduktion på vår etanol. I och med att man inte styr på klimatprestanda och bara på volym så riskerar vi att slås ut av amerikansk ful-etanol som kommer precis över den här 35-procentsgränsen.

Enligt Carl von Schanz har de amerikanska konkurrenterna en helt annan kostnadsstruktur.
– Det vi begär är att man förlänger nuvarande system till 2017 då miniminivån går upp från 35 procent till 50 procent. Då kan vi konkurrera på de nivåerna för då slås den värsta amerikanska ful-etanolen ut.

Är det någon här i Almedalen som lyssnar på vad ni säger?
– Vi har fått ett fantastiskt gehör faktiskt. Vi har fått med oss ett flertal partier. De som återstår att övertyga är Moderaterna och finansdepartementet.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.