Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Carlgren hotar med skärpt vindkraftslag

Publicerad: 16 augusti 2010, 05:36

Den förändrade vindkraftslagen fungerar inte, tillsåndsprocesserna tar ännu längre tid än tidigare. Nu kan regeringen öka trycket på motvilliga kommuner.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Den lagändring som genomfördes för ett år sedan som skulle öka utbyggnadstakten av vindkraftverk fungerar inte. Tillståndsprocesserna har dragit ut på tiden mer än tidigare och flera projekt har stoppats. Nu riskerar regerigen att missa målet om utbyggnaden av förnybar energi, skriver Svenska Dagbladet.

Det uttalade målet med lagändringen var att öka takten i utbyggnaden samtidigt som kommunerna gavs en vetorätt mot projekt. Flera aktörer uppger för SvD att lagen har fått motsatt verkan och de upplever problem med utbyggnaden.

– Hela idén med förändringen var att styra upp takten och öka möjligheten till beslut för vindkraften. Och det har den inte inneburit, säger Thomas Linnard, vd för Rabbalshede kraft som nyligen fick ett projekt stoppat, till SvD.

På Vattenfall upplever man samma sak.

– Totalt sett har tillståndsprocesserna försämrats med den nya lagstiftningen. Den gör det svårare och tar längre tid, säger Anders Dahl, chef för Vattenfall Vindkraft, till tidningen.

Aktörerna vill se en revision av lagen som gör att tillståndsprocesserna inte drar ut på tiden för mycket och att vetorätten inte används på fel sätt.

– Det ska vara tidsbestämt, man ska tvingas fatta beslut inom en viss tid. Och det ska vara argument och rimliga skäl. Så att det inte bara blir nej eller en tystnad, säger Anders Dahl till SvD.

Miljöminister Andreas Carlgren är inne på samma linje.

– Det är inte acceptabelt när en fullmäktigeförsamling på lösa boliner bara säger nej. Det är inte det som lagstiftningen syftar till, då undergräver man trovärdigheten för det lokala beslutsfattandet och skulle det fortsätta så tycker jag att man behöver se över reglerna i lagstiftningen, säger Carlgren till SvD.

Förändringarna skulle kunna innebära ökade krav från regeringen på hållbara skäl till beslut kring vindkraftsetableringar. Om skälen inte är rimliga utan att det ”handlar mer om att skapa ett utpressningsläge och att man systematiskt sätter käppar i hjulen”, är Carlgren villig att ändra lagen, säger han till SvD.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev