torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Carlgren i Nagoya: ”Världens länder har misslyckats”

Publicerad: 27 oktober 2010, 12:48

Idag inleddes högnivåsegmentet vid FN:s möte om biologisk mångfald i Nagoya. Då miljöminister Andreas Carlgren höll sitt anförande talade han dels om att världens länder misslyckats, men också om att vi nu har en historisk chans.

Ämnen i artikeln:

EkosystemtjänsterNagoyaprotokolletAndreas Carlgren

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


"Världens länder har hittills misslyckats med målet att hindra förlusten av biologisk mångfald. Skogsskövlingen och överfiskningen fortsätter. Nu har vi en historisk chans att enas om en ambitiös handlingsplan och resurser för att vända utvecklingen".  När miljöminister Andreas Carlgren höll sitt anförande i Nagoya idag kom han både med kritik och hoppfullhet inför framtiden.

Andreas Carlgren. Foto: Miljödepartementet

I talet pekade Carlgren ut tre viktiga områden – en handlingsplan för biologisk mångfald, finansiering av planen samt fördelningen av vinsger från genetiska resurser och slutligen respekt för planetens gränser.
– Sverige har fått stöd för kravet att synliggöra värdet av biologisk mångfald och ekosystemtjänster i nationella räkenskaper. Arbetet ska ha påbörjats innan 2020. När naturkapitalet får ett pris skapar det också nya möjligheter för hållbar utveckling, inte minst för världens fattiga länder som är rika på värdefulla biologiska resurser, sa han.

Andreas Carlgren
konstaterade också att det behövs konkreta insatser för att skydda områden och berättade att man driver på för att 20 procent av jordens landyta och 15 procent av de marina vattnen ska skyddas.

Du missar väl inte höstens viktigaste miljökonferens om biologiskt mångfald den 12 november? Klicka här för att läsa mer. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev