Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Carlgren: ”kärnkraften avvecklar sig själv”

Publicerad: 2 september 2014, 06:08

Allt tyder på att kärnkraften kommer att avveckla sig själv. Det konstaterar före detta miljöministern Andreas Carlgren i en intervju med Miljöaktuellt.


Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 1 september.

När Andreas Carlgren i september 2011 fick lämna över miljöministerposten till centerpartikollegan Lena Ek begav han sig ut på en tre månader lång vandring, helt själv utan ens en mobiltelefon med sig. Det här berättar den före detta miljöministern i en intervju med Miljöaktuellt.

En av de stora frågorna under Andreas Carlgrens tid som miljöminister handlade om att regeringen öppnade upp för möjligheten att bygga nya kärnkraftsreaktorer i Sverige. Då fick han en hel del kritik för beslutet, inte minst eftersom Centerpartiet samtidigt hade som mål att Sverige skulle ha ett helt förnybart energisystem till år 2050. Men så här i efterhand menar Andreas Carlgren att allt mer tyder på att kärnkraften kommer att avveckla sig själv. Förnybar energi blir hela tiden billigare och den stora investeringsrisken vad gäller kärnkraft innebär att det bara är Vattenfall, med staten bakom sig, som skulle kunna tänka sig att bygga nytt. Med den hårt kritiserade Nuonaffären i bagaget har förutsättningarna för detta dock försämrats ordentligt, förklarar den före detta miljöministern.

– Om man inte sänker vinstkraven för Vattenfall eller tar andra indirekta vägar från regeringens sida, då tror jag inte ny kärnkraft blir av. Det som pågår nu i Ringhals, (Vattenfall har här dragit igång en samrådsprocess angående ersättningskärnkraft, red. anm.) är egentligen bara för att lugna en kärnkraftsvänlig opinion.

Idag jobbar Andreas Carlgren på Newmaninstitutet i Uppsala där han arbetar med att starta ett nytt utbildningsprogram på högskolenivå med inriktning på miljö och rättvisa. Han är även vice ordförande för Stockholm Environment Institute och sitter i styrelsen för Göteborgs universitet.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.