Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag02.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Carlgren: Klimatutmaningen kräver två parallella spår

Publicerad: 21 Juni 2011, 06:50

EU måste verka för kraftfulla utsläppsminskningar – inte bara av långlivade växthusgaser som koldioxid, utan även av kortlivade klimatpåverkande luftföroreningar så som sotpartiklar. Frågan kommer i dag lyftas av Andreas Carlgren under miljöministrarnas rådsmöte i Luxemburg.


Ämnen i artikeln:

Andreas Carlgren

Sot, troposfäriskt ozon och metan är alla kortlivade klimatpåverkande ämnen. Sverige vill nu att rådet och kommissionen ska ta sig an frågan att minska förekomsten av dessa. Till exempel kan detta göras inom ramen för kommande revision av EU:s luftstrategi och takdirektiv.

– Att minska utsläppen av långlivade växthusgaser och samtidigt minska utsläppen av kortlivade klimatpåverkande ämnen är två parallella spår som måste följas samtidigt för att klara klimatutmaningen, säger Andreas Carlgren i ett pressmeddelande.

Foto:Johan Ödmann

Frågan uppmärksammades även i slutet av april när Sverige tog över ordförandeskapet för Arktiska rådet. Då skrev Sverige bland annat i sitt ordförandeskapsprogram att:

”Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) konstaterade 2007 att sot kan ha en betydande värmande effekt, särskilt i alpina regioner och Arktis, både genom direkt uppvärmning av atmosfären och genom påskyndad avsmältning av is och snö. En minskning av utsläppen av särskilt sot och kortlivade klimatgaser, skulle därför kunna begränsa den snabba uppvärmningen av Arktis och bidra till att takten i havsisens avsmältning begränsas.”

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Andreas Carlgren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.