Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Carlgren: Kvicksilver är den största kemiska risken

Publicerad: 7 juni 2010, 08:08

På måndagen i Stockholm öppnar det första förhandlingsmötet om en global kvicksilverkonvention som reglerar användning och utsläpp av kvicksilver. Miljöminister Andreas Carlgren står som värd för mötet som som samlar hundratals beslutsfattare, experter och tjänstemän från hela världen.


Ämnen i artikeln:

Andreas CarlgrenEu

– Kvicksilversamarbetet är ett lysande exempel på hur vi i Norden tillsammans och med framgång aktivt kan påverka globala processer. Vi ska fortsätta driva denna fråga tillsammans och bana vägen för ett ambitiöst globalt kvicksilveravtal som kan undertecknas år 2013, säger Andreas Carlgren som också påpekar att Sverige och de övriga nordiska länderna länge varit pådrivande i processen att ta fram globala regler.

Sverige förbjöd användning av kvicksilver, som anses vara ett av de allra farligaste miljögifterna, i juni 2009. Trots förbudet är nedfallet av kvicksilver fortfarande stort och kvicksilverhalterna i miljön ökar konstant. Den största orsaken uppges vara den globala förbränningen av kol.

Målsättningen med förhandlingarna som startar idag och pågår till den 11 juni är att få fram en global konvention som beräknas vara klar år 2013.
– Det svenska förbudet bör också ses som ett bidrag till målsättningarna både inom EU och FN. Vi kommer aktivt att sprida våra erfarenheter kring möjligheterna att använda kvicksilverfri teknik, inte minst inom tandvården, säger Andreas Carlgren.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Andreas CarlgrenEu

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.