Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag15.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Carlgren möter Stern i Washington

Publicerad: 24 Augusti 2009, 10:40

Miljöminister Carlgren hoppas att frågan om finanisering av klimatstödet till utvecklingsländerna ska komma närmare en lösning vid hans resa till Washington.


Ämnen i artikeln:

PolitikUsaAndreas CarlgrenKöpenhamnsmötet

För att få fart på de tröga klimatförhandlingarna behövs enligt miljöminister Andreas Carlgren ett snabbt stöd till utveckloingsländer för anpassning till klimatförändringarna. Igår åkte han till USA som representant för EU för att bland annat träffa Obamas klimatrådgivare Todd Stern och Michael Froman.
– Det är så akut för många länder att få hjälp när det gäller att skydda sig emot de allra värsta konsekvenserna av klimatförstöringen. Det blir alltmer bråttom, sa Andreas Carlgren till Ekot inför sin resa.

Ett förslag
som ska disktuteras i USA är att utvecklingsländerna redan idag ska få 2 miljarder dollar fram till 2013 för att anpassa sig till ett förändrat klimat. Frågan är om förslaget är tillräckligt generöst för att låsa upp de positioner som vid senaste klimatmötet i Bonn var helt låsta.
– Det finns en väldigt stor misstänksamhet från många av de mindre u-länderna som inte är de stora utsläppsländerna och som inte är de snabbast växande ekonomierna men som drabbast allra värst av klimatförstörelsen, säger Andreas Carlgren till Ekot.

Andreas Carlgren konstaterar också i Ekots intervju att förhandlingarna går alldeles för långsamt. För Andreas Carlgren och Sverige som ordförandeland i EU är det viktigt att förhandlingsprocessen kommer igång. Att få USA att garantera finansiellt stöd skulle kunna öppna upp det låsta läget.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.