Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Carlgren om vargjakten: ”Kommissionen har inte förstått”

Publicerad: 28 mars 2011, 08:41

Den svenska vargjakten har starkt kritiserats av EU-kommissionen. I dag kontrade regeringen med ett svar ner till Bryssel som enligt miljöministern är av ”bibelns tjocklek”.


Ämnen i artikeln:

Andreas CarlgrenEu-kommissionenVargjakt

EU-kommissionens ifrågasättande av den svenska vargpolitiken har bland annat gällt huruvida ett tak på 210 individer är förenligt med målet att vargen ska uppnå en gynnsam bevarandestatus. Kommissionen har även reagerat på jakten i sig, och ställt sig tveksam till att den verkligen skulle öka acceptansen för vargen.

I samband med att svaret till kommissionen nu är klart höll Andreas Carlgren i morse en presskonferens på Rosenbad. Att kritiken var berättigad ville miljöministern inte gå med på.

– Kommissionen har inte förstått riksdagsbeslutet, sade Andreas Carlgren bland annat när det kom till taket på 210 vargar. Här, menade ministern, gäller begränsningen på individer endast tills det att rovdjursutredningens betänkande lämnas in i juli 2012. Då kommer nya mål att sättas.

När det gäller den negativa synen på vargen, menade miljöministern att en acceptans inte kan uppnås utan licensjakten. Visst finns det andra kompletterande lösningar, som ökad information. Men regeringens linje är fortsatt att den minskade acceptansen i varglänen endast kan lösas via tillåten jakt.

Frågan är dock inte avgjord i och med detta. Kommissionen kommer nu att läsa och begrunda det svenska svaret. Finns därefter fortsatt missnöje, kan det bli ett nytt yttrande som den svenska regeringen i så fall får två månader på sig att besvara. Först därefter kan kommissionen väcka talan i EU-domstolen.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News