Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Carlgren: Sveriges beroende av kärnkraft ska minska

Publicerad: 17 mars 2011, 10:17

Vid sitt anförande vid Energiutblick igår kallade miljöminister Andreas Carlgren kärnkraften för en ”parantes i Sveriges energihistoria”. Men poängterade även att vi kan ta till vara på erfarenheterna från Japan i säkerhetsarbetet.

Ämnen i artikeln:

Andreas CarlgrenFörnybar EnergiFukushimaKärnkraft

Regeringen planerar att utvidga Strålsäkerhetsmyndighetens (SSM) pågående säkerhetsuppdrag till att omfatta en genomlysning av den svenska kärnsäkerheten utifrån erfarenheterna i Japan, skriver Miljödepartementet i ett pressmeddelande.

– Kärnkraft kräver ett omfattande säkerhetsarbete som är ständigt levande och ständigt uppdaterat. Vi har på nytt blivit påminda om att kärnkraften har en särskild dimension när det gäller risk och säkerhet, säger Andreas Carlgren.

Förra våren fick SSM i uppdrag av regeringen att förstärka kärnkraftens långsiktiga säkerhet, kopplad till bland annat åldrande reaktorer och långa drifttider. Nu kommer uppdraget att utvidgas och ta hänsyn till vad man lärt sig av Fukushima-katastrofen, som till exempel risken med fullständigt elbortfall.

Under sitt anförande vid konferensen Energiutblick 2011 poängterade Carlgren även att Sverige ska minska beroendet av kärnkraft och istället satsa på förnybar energi.

– Kärnkraften är, så som det slås fast i Alliansregeringens energiproposition, en parentes i Sveriges energihistoria. Energiöverenskommelsen innebär att Sveriges beroende av kärnkraft för elproduktion ska minska till förmån för kraftigt utbyggd förnybar elproduktion från främst vind och biokraft.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev