tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Carlgren varnar vindkraftmotståndare

Publicerad: 17 mars 2010, 08:24

Regeringen vill ha en snabb utbyggnad av vindkraften. Men det finns kommuner som regelmässigt sinkar tillståndssprocesserna. Det kan få konsekvenser, sa Andreas Carlgren när han invigningstalade på Energitinget.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknikVindkraft

– Jag vill snabbt få fram många beslut om vindkraft. Nu visar det sig att det är en del kommuner som systematiskt sätter käppar i hjulet. Fortsätter det är jag beredd att göra ändringar. Jag kan till exempel tänka mig att man säger att om en kommun inte gett besked inom ett visst antal veckor, så har de i det tysta godkänt det här. Det sa miljöminister Andreas Carlgren vid sitt öppningstal på Energitinget på tisdagen, rapporterar SR Ekot.

Problemet är, menade Carlgren, att kommuner stoppar utbyggnaden av vindkraft genom att inte ta ställning till ansökningar om tillstånd.

Naturskyddsföreningen är inte imponerad av Carlgrens besked. Generalsekreterare Svante Axelsson tycker att beskedet är för vagt men ställer sig ändå positiv till att tvinga kommunerna att besvara ansökningar om vindkraftbyggen.

– Det är bra att investerare får klara spelregler. Vi ska ju ställa om energisystemet och då kan vi inte hålla på och ha extrema låmgbänkar av det skälet. Utan en noggrann miljöprövning och sedan måste man kunna säga ja eller nej. Då tror jag att det är viktigt att kommunerna inte kommer undan, utan de måste våga stå för ett ja eller ett nej. Det är väl rimligt att kräva tycker jag, säger Svante Axelsson till SR Ekot. om få att bygga vindkraftsverk kommer in.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev