Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Carlgren: ”Vi vill se USA och Kina leverera mer”

Publicerad: 7 december 2009, 14:15

På dagens presskonferens med EU:s klimattrojka sa miljöminister Andreas Carlgren att EU förväntade sig betydligt större utsläppsminskningar än vad parterna lovat i sina bud. Han konstaterade också att det är nu förhandlingsspelet börjar på allvar.

Ämnen i artikeln:

Cop 15

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Många nationer har lagt sina bud på bordet och nu börjar äntligen förhandlingarna på klimatmötet i Köpenhamn. På måndageftermiddagens presskonferens konstaterade miljöminister Andreas Carlgren att parterna står långt ifrån varandra, och att det är nu det verklinga förhandlingsspelet börjar.

På frågan om EU kommer att höja sitt utsläppsbud och fästa det vid 30 procent redan den här veckan svarade Carlgren ett direkt nej.
– Vi har redan från början sagt att det beror på vad de andra, främst USA och Kina, erbjuder. Men ni kan vara säkra, det här kortet sparar vi till slutspelet i förhandlingarna. Vi måste helt enkelt behålla trycket på våra motparter. Om vi höjer budet kommer det ske de sista timmarna av förhandlingarna, säger han.

Carlgren
fick också svara på hur EU ser på det Kinesiska utsläppsbudet, som räknas i förhållandet till landets BNP.
– Med hög tillväxt, vilket är sannolikt i Kinas fall, så kan deras mål leda till en ökning av utsläppen. Och det är ju inte i linje med de globala ambitionerna, konstaterar han.
– Samtidigt vet Kina mycket väl vad vi inom EU förväntar sig från dem. Vi har sagt att vi vill se utsläppsminskningar mellan 15 och 30 procent från utvecklingsländerna i förhållande till 1990-års nivåer. Men av de avancerade ekonomierna, så som Kina, förväntar vi oss att de lägger sig i toppen av den nivån, fortsätter han.

Hur mycket förväntar ni er från USA?
– Återigen. USA och Kina vet vad vi förväntar oss. Och jag är USA kan leverera mer. Framförallt genom att arbeta med avskogningsfrågorna. De tror jag kommer att bli avgörande för USA:s del.

Vad tycker du om att USA baserar sina mål på 2005 års nivåer?
– Det är visserligen historiskt att USA gett ett bud, precis som Kina. Sett till 1990 års nivåer ligger USA:s utsläppsminskningar till 2020 på 4 procent, till 2025 på 18 procent och till 2030 på 22 procent. Det är visserligen lovande, men det är inte tillräckligt. De kan nå längre, framförallt med hjälp av avskogningsåtgärder.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev