Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Carlgrens miljö- och energipropp har landat

Publicerad: 18 Mars 2009, 06:56

Miljöminister Andreas Carlgren har nu lämnat över den omtalade energi- och miljöproportionen till riksdagen. Men de kritiska rösterna lät inte vänta på sig – denna gång från industrin.


På tisdagen lämnade regeringen över propositionerna ”En sammanhållen klimat- och energipolitik” till riksdagen. Enligt Andreas Carlgren är det en radda ambitiösa förslag där Sverige som ”första industriland" med konkreta medel ska bli oberoende av fossil energi och minska utsläppen.

Bland annat ska halva Sveriges energianvändning år 2020 komma från förnybara energikällor och vid 2030 ska landet ha en fordonsflotta som är oberoende av fossil energi.

Trots att regeringen slår sig för bröstet över sina trägna planer tog det inte lång tid för de kritiska rösterna att göra sig hörda. Byggjätten Skanska anser att regeringen borde vågat ta i lite mer.

– Vi tycker att ribban är alldeles för lågt satt. Målet om 20 procent effektivare energianvändning till 2020 är inte tillräckligt ambitiöst, kommenterar Johan Gerklev, miljöchef Skanska Sverige, och framhåller att många kommuner kräver vassare energireduceringen än föreslaget i proportionen.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.