Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Carlgrens sista miljögiv: Förstärk kemikaliepolitiken

Publicerad: 15 september 2010, 07:57

Igår gjorde Andreas Carlgren sannolikt sitt sista miljöutspel som miljöminister. Åtminstone för den här mandatperioden. Oppositionen är inte imponerad.


Ämnen i artikeln:

Politik

EU har tidigare beslutat att reglerna för kemikalier i leksaker ska skärpas. Men Centerpartiet och miljöminister Andreas Carlgren vill att utfasningen av kemikalier i leksaker ska gå ännu fortare i Sverige och att handeln själva ska driva på utfasningen i en överrenskommelse med regeringen. Dessutom vill man öka anslaget till Kemikalieinspektionen med 25 miljoner kronor och ta fram en svensk handlingsplan för att identifiera, begränsa och fasa ut farliga kemikalier.
– Vi har ett antal ämnen som är farliga i barnleksaker. Där kommer EU att driva igenom ett antal förbud som gäller från 2013. Jag vill att branschen redan nu ska komma överens med regeringen om att fasa ut farliga ämnen i förtid, säger Andreas Carlgren till SR Ekot.

Regeringen förlitar sig alltså på att frivillighet i handeln ska driva på utfasningen av skadliga kemikalier i leksaker. Något som inte imponerar på de rödgröna.
– Det har varit en diskussion i EU den här mandatperioden om leksaker där svenska regeringen har stått på handelns sida. Och det verkar ju vara avsikten att de ska göra nu också. Men det alla miljöorganisationer har krävt är att man ska göra oberoende kontroller av leksaker, medan regeringen har drivit att man ska låta handeln kontrollera sig själv. Och det är ett stort misstag, menar jag, säger Miljöpartiets Maria Wetterstrand till SR Ekot.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Politik

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.