Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Caroline Strindmar: ”Vi byggde upp allt från scratch”

Publicerad: 2 juni 2014, 10:24

Caroline Strindmar är hållbarhetsansvarig på Yasuragi Hasseludden. Nyligen blev hon också utvald till finalist i utmärkelsen Sveriges Bästa Hållbarhetschef 2014. Här är hennes bästa tips för ett bra hållbarhetsarbete.


Yasuragi Hasseludden är ett japanskt hotell utanför Stockholm. För tre år sedan fick Caroline Strindmar, som nyutexaminerad miljövetare, en tre månader lång projektanställning på anläggningen. Idag är hon hållbarhetsansvarig för verksamheten.
– Kärnan i vårt hållbarhetsarbete är konceptet ”feel good, do good – for sustainable living”, säger hon. Det genomsyrar hela verksamheten och inkluderar både ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Samt också ett hållbart ledarskap. Vi är övertygade om att människor som mår bra också gör bra saker. Det är så vi kopplar ihop vår verksamhet med de större, globala utmaningarna.

Hon var från början en främmande fågel i hotellbranschen, förklarar hon. Med mycket stöd från ledningen fick hon emellertid snabbt stort ansvar.
– Jag var nyutexaminerad miljövetare, helt utan erfarenhet från hotellbranschen. Samtidigt var det värdefullt med nya perspektiv. Vi byggde upp allt från scratch. Ändrade saker som fungerade sämre och prövade oss fram tills det blev bra. Till slut hade vi ändrat om både struktur och organisation.
– Från början fanns det en liten miljögrupp som vi lade ned för att kunna integrera ett helhetstänk. Vi har i stället ett utökat ansvar för cheferna, ett hållbarhetsråd och en hållbarhetshandbok som vi håller oss till.
Hon talar vidare om att koppla samman hållbarhet med varumärket, att det handlar om att visa att man kan tjäna på att göra bra saker.
– För oss på Yasuragi handlar det just om det, hållbarhet genomsyrar hela vår affärsidé.
– Det handlar också mycket om att diskutera internt för att få gehör och förståelse för frågan.

Vad är ditt tips för att få det på plats?
– Spontant vill jag nog säga att det handlar om att skapa engagemang och att vara kreativ. Man måste även våga ta ansvar – både som chef och som organisation.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev