Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag03.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Cascades Djupafors tvingas bygga nytt trots stor risk för legionella

Publicerad: 23 Februari 2006, 17:56

Cascades Djupafors tvingas investera 15 miljoner kronor i ett nytt reningsverk – som sannolikt kan komma att drabbas av legionella. Företagets eget förslag, som man anser skulle gynna så-väl kommunen som företa-get och miljön, får inte gehör. – Det finns ingen vinnare i det här, säger managing director Björn Sandberg.


Cascades Djupafors förslag går ut på att koppla företagets vatten till kommunens reningsverk.
– Det skulle ge lägre kväve- och fosforutsläpp, kommunen skulle slippa en extern kolkälla och dessutom få ökade intäkter. Nu måste vi i stället investera 15 miljoner – varken kommunen, vi eller miljön vinner på det, säger Björn Sandberg.
Miljödomstolens och nu även Miljööverdomstolens domar har fallit. Björn Sandberg har gett upp hoppet om resning.
– Miljönämnen lyssnar till Naturvårdsverket som inte vill koppla privata utsläpp till kommunala reningsverk. Jag kan förstå att man inte vill ha en okontrollerad ingång av vatten eftersom man vill kunna ta tillvara bioslammet. Men vi som bara kör skogsfiber och mycket liten andel bestrykningspigment, alltså krita, skulle enbart medföra positiva egenskaper. Dessutom är vårt vatten varmare vilket skulle öka effektiviteten på kommunens reningsverk.
Stor besvikelse
Björn Sandberg är besviken, inte minst med tanke på vad som hänt inom miljön på senare tid.
– Mot bakgrund av den debatt om algblomning som varit var jag övertygad om att Miljööverdomstolen skulle analysera det här bättre, säger han.
Björn Sandberg ställer sitt sista hopp till det praktiska: Det är i själva projekteringen av den investering som bolaget är tvingat till som de kvarstående frågetecknen kan bli till uppenbara hinder. Hur inrätta ett biologiskt reningsverk när inte ens Smittskyddsinstitutet har klart för sig hur man får bukt med legionella vid denna typ av reningsverk?
– Vi kommer att läggga in en skrivelse om legionella, och hävda att det är dumt att bygga när vi inte vet hur legionellan ska hanteras.
Alla har problem
– Smittskyddsinstitutet och skogsägarna är också inblandade i det här. Det finns inget biologiskt reningsverk i Sverige som inte har mer eller mindre legionella. Det är också anledningen till att Iggesund, som är i motsvarande situation, fått uppskov av miljödomstolen i Östersund, säger han.
Mikael Nyberg
mikael.nyberg@idg.se

Mikael Nyberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.