Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

CCS-teknik i Kina en dyr historia

Publicerad: 4 september 2009, 05:46

Kina är världens största kolproducent. 80 procent av landets energi är kolbaserad. Men renare kol med hjälp av teknik lär dröja.


Ämnen i artikeln:

Ccs

Att använda CCS-teknik för att reducera utsläppen av växthusgaser i Kina är ingenting som kommer att ske i en handvändning. Västerländska myndigheter som hyser sådana förhoppningar bör sänka sina förväntningar, skriver Bloomberg News.

Orsaken är enligt Stanford-forskaren Richard Morse att incitamenten för Kina saknas. Kostnaderna uppskattas i en rapport författad av Morse till 400 miljarder dollar över en 30-årsperiod. Det kommer följaktligen att leda till högre energikostnader och det är också osäkert huruvida rikare länder kommer att hjälpa till med kostnaderna, menar Morse.

Kina, vars energibehov till 80 procent täcks av kol, har pilotprojekt för CCS under utveckling men vill inte satsa fullt ut på tekniken.

– CCS, specifikt för Kina, är inte prioriterat – kostnaderna är en fråga, sa Su Wei, på kinesiska National Development and Reform Commission, i en intervju nyligen med Bloomberg News.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

Ccs

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.