Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

CCS-tekniken utmanas

Publicerad: 19 Mars 2009, 09:18

Är det verkligen okej att gräva ner koldioxid i berggrunden? Frågan om CCS-teknik utreds nu vid Lunds universitet.


Oljejätten Shell meddelade i tisdags att bolaget ska utveckla tekniken kring infångning och lagring av koldioxid – Carbon Capture and Storage, CCS. I Norge planeras världens första gaskraftverk med CCS-rening. Kraftbolaget Vattenfall har en liten testanläggning i gång i östra Tyskland.

Men frågan är kontroversiell. Är det verkligen rimligt att investera i en teknik för att lagra miljarder ton koldioxid i berggrunden för all framtid? Eller är det en skenlösning för att låta bli att bryta beroendet av fossila bränslen?

Nu ska en internationell forskargrupp, ledd från Lunds universitet, sätta tänderna i frågan. Uppdraget kommer från Miljöstrategiska stiftelsen Mistra.

– Merparten om den forskning som gjorts om CCS-tekniken har varit teknisk. Vi ska studera de samhällsvetenskapliga, politiska, ekonomiska och rättsliga aspekterna, kommenterar Karin Bäckstrand, docenten i statsvetenskap som leder projektet.

CCS-tekniken fungerar kortfattat så här: Man avskilja först koldioxid från kol- eller gaskraftverk. Denna omvandlas sedan till flytande form och transporters i rör eller på fartyg till områden där den lagras i hålrum i berggrunden.

Studien vid Lunds universitet lyfter främst frågan huruvida tekniken verkligen lösa koldioxidproblemet. Eller bör investeringarna snarare läggas på långsiktigt hållbar energiteknik som sol- och vindkraft? Och vad händer när tekniken introduceras i tillväxtländer som Kina och Indien?

– Den går ut på att begrava miljarder ton koldioxid under jorden i ett aldrig tidigare gjort experiment med mycket dyr och delvis oprövad teknik… Men å andra sidan är klimatproblemet så stort att alla lösningar kan behövas. När nu 86 procent av världens energiförsörjning kommer från fossila bränslen, så är det svårt att på det här stadiet säga nej till tekniken, säger Karin Bäckstrand.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.