lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

CDP: Europeiska företag siktar på 2,7 graders uppvärmning

Publicerad: 2 mars 2021, 10:16

Klimatmålen hos 1 000 europeiska företag visar att vi är på väg mot 2,7 graders uppvärmning till år 2100. Foto: NicoElNino

Svenska företag har högst klimatambitioner i Europa, men missar ändå Parisavtalets tvågradersmål.


JR


De europeiska företagens klimatambitioner räcker bara till att hålla den globala uppvärmningen inom 2,7 grader. Svenska företag är bland de mest hållbara företagen i Europa men också utsläppsmålen för de svenska företagen motsvarar en temperaturökning på 2,5 procent till år 2100. Det visar en ny rapport som granskat klimatambitionerna hos 1 000 europeiska företag och som konstaterar att svenska och europeiska företag behöver öka ambitionerna ytterligare för att hålla sig under Parisavtalets tvågradersmål. 

Enligt rapporten har företagen i Sverige, Schweiz och Danmark satt de mest ambitiösa klimatmålen i Europa. Lägst klimatambitioner har företagen i Belgien, Storbritannien och Italien. 

CDP, som ägs av finansieras av ett stort antal institutionella investerare, konstaterar också i rapporten att uppskattningsvis 95 procent av det utlånade kapitalet till Europas företag kommer från banker med mål som ligger i linje med Parisavtalet. Samtidigt visar rapporten att knappt 10 procent av de Europeiska företagen har utsläppsmål som i linje med sina långivares mål. 

”Vår data visar att det kommer att krävas större ansträngningar från företag och finansiella institutioner för att målen ska nås. Banker och investerare har egna höga ambitioner. Nu måste de också engagera sig i att få företag att dela med sig mer av klimatdata och öka deras engagemang. Detta så att vi kan öka Europas chanser att nå målen i Parisavtalet och bli världens första klimatneutrala kontinent”, säger Maxfield Weiss, europachef på CDP, i en kommentar.

Läs ”Running hot - accelerating Europe's path to Paris” 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev