måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

CDP: Utsläppen från nordiska företag minskar för långsamt

Publicerad: 18 oktober 2012, 10:29

2011 minskade de nordiska utsläppen något. Men inte så mycket som de borde med tanke på den ekonomiska nedgången. Det skriver Carbon Disclosure Project i sin nordiska upplaga.


JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Utsläppen från de nordiska företagen minskade något under 2011. Det konstaterar man i den nordiska upplagan av CDP – Carbon Disclusure Project. Samtidigt drar man slutsatsen att utsläppsminskningarna från de nordiska företagen går för långsamt. Och att utsläppen inte minskar i samma takt som konjunkturen gått ned.

CDP redovisar utsläppsminskningarna från 143 av Nordens största bolag och man konstaterar att 103 av dessa företag satt minst ett utsläppsminskningsmål. Tyvärr är de flesta av målen långt otillräckliga för att nå de långsiktiga internationella och nationella mål som sats upp för att rädda klimatet. CDP:s analys är att företagen idag tyvärr tappar fart i klimatarbetet och att de därför riskerar en ökad press – såväl från konsumenter och aktieägare som från lagstiftare – i framtiden.

Att företagens utsläpp inte minskar i den takt man väntat – trots den ekonomiska nedgången kan eventuellt förklaras av den forskningsrapport som Miljöaktuellt skrivit om tidigare i veckan. Där slår forskare fast att utsläppen av växthusgaser ökar snabbare i högkonjunktur än vad de minskar i lågkonjunktur. Enligt studien stiger utsläppen med i snitt 0,73 procent för varje procent höjd BNP – men sjunker tillbaka endast 0,43 procent när ekonomin minskar med en procent. Förklaringen uppges vara att det byggs mycket infrastruktur under högkonjunktur – infrastruktur som fortsätter användas också vid lågkonjunktur.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev