Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Cement av urin och 3D-printade myrbon

Publicerad: 26 oktober 2018, 06:47

Foto: Capetown University/ James Dyson-Award

Fem spännande uppfinningar som kan bidra till en mer hållbar framtid.


Ämnen i artikeln:

Grön It

Hållbar cement av mänskligt urin
Studenter från Sydafrika har uppfunnit en process för att göra byggstenar av mänskligt urin. När urin blandas med sand och bakterier som bildar ett särskilt enzym så sker en reaktion som kallas mikrobiell karbonatutfällning. Reaktionen påminner om den process som får snäckor att bildas. När enzymet som bakterierna producerar reagerar med enzym som finns i urinet bildas kalciumkarbonat som binder sanden till cement. En fördel med processen är att den är energisnål eftersom byggstenarna inte behöver brännas. Cementen stelnar i rumstemperatur och ju längre bakterierna får verka, desto hårdare blir den. Innan urinet blandas med sanden och bakterierna så renas det från nitrogen och kalium. Dessa ämnen kan användas för att tillverka konstgödsel.

Potatisplast
Potatisplast tillverkas av vatten och potatisstärkelse som rörs ihop under uppvärmning. När blandningen tjocknat hälls den i formar som hettas upp så att materialet hårdnar. Det går även att tillverka plastfilm av blandningen. Plasten är biologiskt nedbrytbar och billig att tillverka, inte minst eftersom man kan använda restpotatis som annars skulle kastas bort. Det gör plasten perfekt för engångsförpackningar, plastbestick och sugrör. Uppfinnaren bakom plasten heter Pontus Törnqvist. Hans förhoppning är att snabbmatkedjor i framtiden ska byta ut dagens förpackningar och bestick mot motsvarande tillverkade i potatisplast.

Robot som renar vatten
Orca är en katamaranliknande robot som renar ytvatten från föroreningar. Den 1,2 meter långa roboten har ett inbyggt högprecisionsfilter som kan samla upp oljespill eller alger. Roboten fungerar ungefär som en självgående gräsklippare till havs, den drivs med ett batteri och kan styras med en fjärrkontroll eller programmeras så att den renar ett visst område. Den är även utrustad med olika typer av sensorer som mäter vattenkvaliteten och söker efter föroreningar.

3D-printade myrbon för att odla myror som föda
Utgångspunkten för uppfinnarna bakom det prefabriserade myrboet Azcatl är att insekter kommer att utgöra en viktig proteinkälla för människor i framtiden. Därför ville de hitta ett sätt som gjorde det möjligt att odla myror i större skala. De designade ett myrbo som tillverkas av biologiskt nedbrytbart material och skrivs ut med en vanlig 3D-printer. Genom att ställa boet bredvid en myrkoloni kan myror enkelt flytta över till det konstgjorda boet där de kan starta en ny koloni. På så sätt går det snabbare för myrorna att producera ätbara myror och larver.

Robot som letar upp läckor i vattenledningar
En stor del av det vatten som färdas genom vattenledningsnätet når aldrig sitt slutmål. Stora och små vattenläckor är ett infrastrukturproblem som finns i nästan alla länder. Under de senaste åren har det kommit flera tekniska lösningar som gör det enklare att upptäcka läckor i vattenledningsnäten. Men ett problem har varit att de flesta av lösningarna bara fungerar på metallrör. Nu har uppfinnaren You Wu utvecklat en robot som kan hitta läckor i plaströr. Lighthouse, som roboten heter, fungerar även när vattnet är påkopplat. Roboten följer en lokaliseringsalgoritm som gör att den inte behöver GPS för att hitta i vattenledningsnäten.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

Grön It

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.