Klimat
Cementa på Gotland ska bli klimatpositivt till 2030
Publicerad: 30 maj 2022, 09:41
Cementas fabrik i Slite och Karin Comstedt Webb, vice vd Heidelbergcement Sverige.
Genom att använda mer biobränslen i tillverkningsprocessen och samtidigt fånga in och lagra koldioxiden så ska Cementa på Gotland bli klimatpositivt till år 2030.
Under förmiddagen i dag presenterade Cementa sina planer på koldioxidavskiljning vid sin fabrik i Slite på Gotland. Till år 2030 ska bolaget fånga in och lagra 1,8 miljoner ton koldioxid på årsbasis, vilket kommer minska Sveriges utsläpp med ungefär tre procent. Eftersom allt mer biobränslen används i tillverkningsprocessen menar Cementa att deras verksamhet har potential att bli klimatpositiv.
”2030 ska vi kunna bygga med klimatpositiv betong i Sverige. Dit når vi om vi lyckas kapa koldioxidutsläppen från cementtillverkningen, och metoden för att åstadkomma detta i stor skala är CCS. Svensk byggsektor visar att efterfrågan finns, och vi står redo”, säger Karin Comstedt Webb, vice vd för Heidelbergcement Sverige, i en kommentar.
Redan nu byggs en liknande anläggning i Norge som ska bana väg för uppskalningen i Sverige. Cementa satsar nu 124 miljoner kronor för att inleda nästa fas med att planera anläggningen, påbörja miljöprövning och säkra elförsörjningen. Elbehovet kommer mer än femdubblas och enligt bolaget är energifrågan den mest kritiska faktorn för denna klimatomställning.
Den nu påbörjade planeringsarbetet beräknas ta ungefär två år och därefter ska projekteringsarbetet påbörjas för att ta fram mer detaljerade ritningar och planer. Den fasen beräknas också ta två år och under 2026 ska om- och tillbyggnationerna påbörjas så att den nya anläggningen kan stå driftklar till 2030.