Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Cementlobby hotar skärpt utsläppshandel

Publicerad: 8 februari 2017, 09:31

EU-parlamentet som nästa vecka ska rösta om hårdare reglering av handeln med utsläppsrätter, ETS, är under stor press av cementindustrin. Enligt förslaget som parlamentet ska rösta om får viss tung industri, som stål- och papperssektorn,…


EU-parlamentet som nästa vecka ska rösta om hårdare reglering av handeln med utsläppsrätter, ETS, är under stor press av cementindustrin. Enligt förslaget som parlamentet ska rösta om får viss tung industri, som stål- och papperssektorn, fortsatt fria utsläppsrätter. Något som även cementindustrin vill ha och nu jobbar hårt för att få igenom.
”Den enda sektor som nu jobbar med lobbying är cementindustrin och parlamentsledamöterna utsätts dagligen för deras påtryckningar. Det kommer definitivt att skapa splittring i fråga om cementindustrin, säger den nederländske EU-parlamentarikern Bas Eickhout enligt nyhetstjänsten Ends.
Om cementbranschen lyckas få gehör för sina krav riskerar hela förslaget att falla, eftersom de gröna då sannolikt kommer att rösta mot förslaget.
Den 14 februari röstar EU-parlamentet om utformningen av ETS för år 2021-2030. Målet är att kraven ska skärpas så att priset på utsläppsrätter ökar från dagens 5 euro per ton.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.