Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Centern dör inte om de förlorar miljöministerposten”

Publicerad: 20 september 2010, 12:30

Miljöpartiet kommer att kräva ministerposter och sälja sig ganska dyrt. Det menar professor Gunnar Falkemark, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet


Nu lägger partierna pussel om regeringsmakten. Frågan är hur det osäkra parlamentariska läget påverkar miljöfrågorna under den närmaste mandatperioden. Professor Gunnar Falkemark vid Göteborgs universitet tror att det rödgröna blocket bryts upp och att Miljöpartiet därmed får en friare roll.

– Troligen är det Socialdemokraterna som bryter upp först. I det läget blir det lättare för Miljöpartiet att slippa talet om att man sviker och de blir friare att förhålla sig till den borgerliga regeringen.

Bland miljöpartister på regional
nivå finns redan stor förståelse att ha med de borgerliga att göra, enligt Gunnar Falkemark. För de båda språkrören kan det ta längre tid att ställa om, det blir en omställningstid. Men redan till våren kan det säkert hända saker.

– På lokal och regional nivå är flera Miljöpartister samarbetsvilliga. Det är inte så konstigt med tanke på att partiet skapades för att inte ligga på den klassiska höger-vänsterskalan, utan på ekologi-tillväxtskalan, säger Gunnar Falkemark.

Alliansen får säkert igenom höstbudgeten utan stöd från Miljöpartiet, men senare tornar troligen problemen upp sig. Gunnar Falkemark tror att Wetterstrands stridslystnad och kritiska inställning under valnatten kan vara ett sätt att höja kraven inför ett stundande samarbete.

– Det kommer att krävas ministerposter plus ganska tuffa miljökrav för att få med sig Miljöpartiet. Att höja bensinskatten kan inte vara omöjligt eller att införa en kilometerskatt på lastbilar. Och att satsa på järnväg kan ju inte vara omöjligt – det behöver ju inte ske allt på en gång.

Det kommer enligt honom att
vara frågor som smärtar för de borgerliga men som inte är omöjliga att genomföra. Men det finns inget i den borgerliga ideologin som säger att det är omöjligt att höja bensinskatten eller att satsa på tågtrafik, menar Gunnar Falkemark. Det finns mycket de kan göra utan att sälja sin själ.

– Bensinskatten är kanske den mest symboliska av miljöskatter så det vore klokt att visa att man gör en eftergift, att gå med på något i närheten av miljöpartiets krav på 49 öre per liter bensin- som ju egentligen inte är så mycket. Miljöpartiet krävde ju 2 kronor från början.

Ett blågrönt samarbete kanske kräver att man ligger lågt i kärnkraftsfrågan. Men det skulle kunna gå att lägga ett moratorium som den borgerliga regeringen gjorde sist, att man inte öppnar några nya verk under perioden och är försiktig med att uppgradera gamla. Så det finns fler alternativ mellan ett kategoriskt ja eller ett nej till kärnkraft, menar Gunnar Falkemark

Däremot skulle motorvägsbygget Förbifarten i Stockholm vara en stöttesten. Det blir en komplicerande faktor för ett grönblått samarbete eftersom det är en symbolfråga för båda sidor. En kompromiss skulle enligt Falkemark kunna innebära att borgarna får ta över förvaltningen av en folkomröstning i frågan.

De blågröna förhandlingar om ministerposter Gunnar Falkemark ser framför sig kommer att skaka om. Centern kan till exempel inte vara förtjusta i att dela makten med ett parti som är grönare än vad de själva är, menar han, men kanske är något man inser är nödvändigt för att få en majoritet i riksdagen.

– Om ett nytt parti kommer in i regeringen måste stora förändringar ske, det måste man ta. Vissa poster flyttar man inte på, till exempel Borg, Bildt och Björklund. Men allt det andra är troligen upp till förhandling. Centern dör inte om de förlorar miljöministerposten.

– För Miljöpartiet handlar det i första hand om att få miljöministerposten. I och med att det är Moderater och Mp som gått framåt så det kanske rör sig om totalt tre poster. Men det är ju samtidigt känsligt för småpartierna i Alliansen, säger Gunnar Falkemark.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.