Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag22.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Centern vill införa Robin Hood-skatt på bilar

Publicerad: 6 Juli 2012, 14:43

Centerpartiet meddelade idag att partiet vill införa en Robin Hood-skatt på bilar – där skatt på miljödåliga bilar finansierar bonus till miljöbra bilar.


Centerpartiet vill införa ett premie-avgiftssystem för bilar som skulle innebära att bilar med stora utsläpp av koldioxid beläggs med en försäljningsskatt som går som bonus till de bilar som släpper ut lite. Ett så kallad bonus-malus-system som införts i Frankrike som skulle vara självfinansierat.

– Centern är rätt ute med
sitt förslag om att låta bonusen för de bästa bilarna bekostas av en malus för de sämsta. Då behöver inte heller finansminister Borg bli nervös när omställningen till grönare bilism skjuter fart, säger Jakob Lagercrantz ordförande för Gröna Bilister som också konstaterar att ett liknande förslag redan lagts av socialdemokrater, miljöpartister och vänsterpartister varför det nu finns en finns en majoritet i riksdagen för förslaget.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.