Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Centerpartiet: Östersjön kan räddas med utsläppshandel

Publicerad: 4 juli 2018, 11:48

Centerpartiets miljötalesperson Kristina Yngwe.

Foto: Daniel Boman

Med ett system inspirerat av EU:s handel med utsläppsrätter vill Centerpartiet öka Östersjöländernas möjlighet att leva upp till sina åtaganden för att minska miljöproblemen i Östersjön.


Tanken med systemet är att utsläppshandel mellan länderna som bidrar till nedsmutsningen av Östersjön ska få bukt med bottendöden och förorenade hav.
– Vi vill skapa en utsläppshandel där de som inte följer sina åtaganden får betala in pengar och de som gör utsläppsminskningar kan börja handla med utsläppsrätter, säger Kristina Yngwe, miljöpolitisk talesperson för Centerpartiet, till Aktuell Hållbarhet.

Utsläppshandeln är tänkt att omfatta fosfor och kväve.

Hur ska de problem med prissättning som utsläppshandeln ETS dragits med undvikas?
– Det här systemet är inte rakt jämförbart med ETS som är utformat på företagsnivå. Det nya förslaget är på landsnivå och ska baseras på de åtaganden som länderna gjort. Sedan kan länderna använda systemet som de vill, handlar det till exempel om avloppsrening i Ryssland ska det genom utsläppshandeln gå att använda pengarna mycket mer kostnadseffektivt än tidigare.

Hur skulle Sverige påverkas av en sådan utsläppshandel?
– Redan i dag lägger vi pengar på internationellt Östersjöarbete och det kommer vi få fortsätta med. Tittar man på kväve ligger vi ganska bra till för att leva upp till våra åtaganden, för fosfor ligger vi lite längre ifrån.

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.