Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Centerpartiet: Vi har fått igenom flera tunga klimatförslag i uppgörelsen

Publicerad: 11 januari 2019, 15:03

Foto: Centerpartiet

Ett förslag på en uppgörelse mellan S, MP, C och L stod klar på fredagen. Enligt Centerpartiet innebär uppgörelsen, om den går igenom, att C får ett stort genomslag för sin miljö- och klimatpolitik.


På fredagen stod det klart att Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet tagit fram ett förslag till en uppgörelse om en gemensam regeringsbildning. Uppgörelsen innehåller många kompromisser, bland annat kring arbetsrätten och en friare hyresreglering. Centerpartiets miljöpolitiska talesperson Rickard Nordin anser att Centerpartiet i överenskommelsen fått ett mycket stort genomslag för partiets kärnfrågor inom miljö- och klimatområdet.
– Det är välkommet att vi säkrar äganderätten i skogen, så att vi på ett tryggt sätt kan driva på den gröna omställning som behövs. Skogen är en fantastisk resurs och att bruka skogen och ersätta fossila råvaror är bland det klimatsmartaste vi kan göra i Sverige. Det här har Centerpartiet drivit stenhårt i förhandlingarna, uppger han för Aktuell Hållbarhet.

Rickard Nordin anser också att Centerpartiet fått igenom många tunga klimatförslag. Bland annat menar han att styrmedlen för att få ut fler miljösmarta bilar skärps och att en ny skatt på farliga kemikalier i kläder och skor införs.
– Allt sådant som Centerpartiet ensamma gått till val på och lyckas nu driva igenom. Ett av våra tyngsta vallöften om satsningar och avdrag för den som tar bort koldioxid ur luften, minusutsläpp införs också om den här överenskommelsen går igenom riksdagen.

Har det sagts något om flygskatten i överenskommelsen? 
– Flygskatten blir kvar. Däremot ska den omstöpas till en bränsleskatt så fort som möjligt samt att den kvotplikt för biobränsle i flyget C förespråkat införs.

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.