tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Centerpartiet vill göra Sverige till Europas gröna batteri

Publicerad: 22 augusti 2014, 08:49

Har nytt förslag om hur utbyggnaden av havsbaserad vindkraft ska få fart.

Ämnen i artikeln:

Anna-karin HattCenterpartietEon

Om anslutningskostnaden till stamnäten slopas och i stället hamnar på Svenska kraftnäts bord, då blir det betydligt mer fördelaktigt för vindkraftsbolag att bygga havsbaserade vindkraftsparker i svenska vatten. Det här förslaget från Centerpartiet presenteras i dag av Anna-Karin Hatt, andra vice partiledare samt Sveriges energiminister, i en debattartikel i Sydsvenskan.

Stamnätet, elnätets motsvarighet till motorvägar, tar idag i praktiken slut vid våra kuster. Det innebär att det blir dyrt att ansluta sig till elnätet för den som vill bygga elproduktion till havs, eftersom det idag är kraftverksbyggaren som ska betala anslutningskostnaden. Jämfört med landbaserad vind är just anslutningen till elnätet en av de stora merkostnaderna.

Centerpartiet har satt som mål att minst 70 procent av Sveriges samlade energiförsörjning ska vara förnybar till år 2030, upp från dagens 51 procent. Enligt partiet är havsbaserad vindkraft ett energislag med stor potential, och man hoppas att en utbyggnad även kan leda till större export vilket skulle kunna göra Sverige till något av ”ett grönt batteri för Europa”.

Hittills har utbyggnaden av havsbaserad vindkraft dock gått trögt i Sverige. Det senaste projektet sedan 2008 då Lillegrund stod klart, genomfördes utanför Kårehamn på Ölands ostkust, där Eon 2013 färdigställde bygget av 16 vindkraftverk.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev