Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Centerpartiet vill ha skatt på skadliga kemikalier

Publicerad: 28 juni 2015, 11:30

Martin Ådahl, partiets chefsekonom, säger till Miljöaktuellt att regeringen måste få ändan ur vagnen på det här området.


– Miljö och tillväxt går hand i hand. Vi måste ta ett samlat grepp både kring miljöutmaningen och jobbutmaningen.

Så sa Annie Lööf i dag på en pressträff i Almedalen, när hon på vad som är Centerpartiets dag presenterade ett nytt skatteväxlingspaket (pdf).

Förslaget går ut på att å ena sidan sänka skatten på inkomster, anställningar och investeringar i företag, samtidigt som en skatt införs på skadliga kemikalier. Partiet vill även slopa vissa subventioner på fossila bränslen, införa en skatt på förbränning av sopor och slopa skattebefrielsen för bekämpningsmedlet Kreosot.

Sammantaget handlar det om ett skatteväxlingspaket på 4,2 miljarder kronor.

Centerpartiets chefsekonom, Martin Ådahl säger till Miljöaktuellt att det gäller att snabbt agera på den utredning om kemikalieskatt på vissa konsumentvaror som den förra regeringen beställde och som presenterades nu i mars.

– Vi måste agera och få fram konkreta åtgärder på det här området. Vi hoppas att regeringen inspireras av Centerpartiets förslag och verkligen tar tag i det här nu. Det gäller att de får ändan ur vagnen. För närvarande är ju det enda regeringen höjt skatten på sådant som förnybara drivmedel, sol- och vindenergi, och det är ju inte bra.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.