Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Centerpartiet vill inte sälja utsläppsrätter”

Publicerad: 16 maj 2012, 08:13

Miljöministern svarar på kritik från miljöorganisationer


Ämnen i artikeln:

Lena EkUtsläppsrätter

Förra veckan fick miljöminister Lena Ek kritik för att vilja sälja överskottet av svenska utsläppsrätter.

Idag skriver hon i Svenska Dagbladet att Centerpartiet inte alls vill sälja utsläppsrätterna utan att hela överskottet av AAU:s ( Assigned Amount Units)- de enheter av växthusgasutsläpp som länder har tilldelats inom ramen för Kyotoprotokollet – bör annulleras.

”Centerpartiets inställning är dock att de överblivna AAU:erna inte ska säljas utan att de ska annulleras, det vill säga förstöras. I Durbanförhandlingarna drev också regeringen linjen att hela det internationella AAU-överskottet, inklusive det svenska, skulle annulleras.”

Hon vill också förstärka EU:s system för handel med utsläppsrätter – det så kallade  Emissions Trading System (ETS).

”Centerpartiet vill att detta världsunika handelssystem ska vidareutvecklas och förlängas men tycker samtidigt att ambitionsnivån är för låg. Därför vill Centerpartiet att EU ska höja målsättningen till att minska totala utsläppen med 30 procent till 2020” skriver Lena Ek tillsammans med riksdagsledamoten Roger Tiefensee.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Lena EkUtsläppsrätter

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.