Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Centerpartiet vill satsa på koldioxidlagring

Publicerad: 6 augusti 2018, 13:26

Foto: Arvid Rudling/Flickr

Centerpartiet vill satsa 3,4 miljarder kronor på att utveckla tekniker för att samla in och lagra koldioxid från svenska bioenergianläggningar.


Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarKoldioxidlagring

I ett tal under Centerns valkonvent sa partiledaren Annie Lööf att klimatförändringarna nu är så akuta att det inte räcker med att bara minska utsläppen, man måste också använda teknik som kan avlägsna utsläpp från atmosfären. Enligt Centerpartiets förslag ska 3,4 miljarder kronor satsas i två steg. Det handlar dels om att bygga testanläggningar för insamling och lagring av koldioxid vid svenska bioenergianläggningar, och dels om ett avdrag till de som samlar in och lagrar koldioxid.
– Vi har 32 miljoner ton biogena utsläpp varje år och det finns en jättestor potential för att satsa på minusutsläpp. Aktörerna på marknaden är positiva men man är inte beredda att ta de risker som finns när man går i bräschen och introducerar ny teknik. Därför vill Centerpartiet använda 400 miljoner för att bygga testanläggningar där man testar de här teknikerna, säger Martin Ådahl, chefsekonom hos Centerpartiet till Aktuell Hållbarhet.

I ett andra steg vill Centerpartiet införa ett avdrag på 1000 kronor per ton lagrad koldioxid.
– Tanken är att det ska fungera som en trappa där man får 1000 kronor för den första miljonen ton koldioxid som man lagrar, för nästa en och en halv miljon ton får man 650 kronor per ton och för den tredje miljonen ton får man 500 kronor per ton. Vi har varit i kontakt med Värtaverket som är en av aktörerna på marknaden och de har sagt att den här modellen är affärsmässigt hållbar, säger Martin Ådahl.

Enligt Centerpartiets förslag ska den insamlade koldioxiden lagras i Norge.
– Norge har lagrat fossil CCS i 20 års tid, de har tekniken inne och de har fördelen att ha de här hålrummen långt nere i marken. De kommer ju att behöva se över vad de ska göra när de inte längre kan handla med olja och då är det här en bra möjlighet, säger Martin Ådahl.

CCS är ju en långt ifrån färdigutvecklad och beprövad teknik, Kommer pengarna som Centern utlovar att göra någon skillnad?
– 
Om det hade varit en beprövad teknik hade vi inte behövt det här stödet, varken utvecklingsstödet eller stimulansen. Det här är fortfarande i sin linda och det är inte säkert hur det kommer att utvecklas. Det är därför vi har de här två olika etapperna först med testanläggningar och sedan avdraget.

Skulle det inte vara bättre att satsa pengarna på att ytterligare reducera utsläppen istället?
– 
Vi behöver förstås göra både och. Vi vill ju gå så pass långt, och vara så pass kraftfulla,som det bara går när det kommer till att minska utsläppen. Men i Sverige har vi förbundit oss att ha minusutsläpp i framtiden och det kan man inte åstadkomma utan att avlägsna koldioxid från atmosfären.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.