Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Centerpartiet vill ta större ansvar för Vattenfalls kolkraft

Publicerad: 30 juni 2015, 10:16

Partiets miljöpolitiska talesperson, Kristina Yngwe, anser att det vore önskvärt med en utfasning av brunkolsverksamheten.


Kristina Yngwe, miljöpolitisk talesperson för Centerpartiet och vice ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott, var en av deltagarna när Miljöaktuellt på tisdagsmorgonen arrangerade ett seminarium om vart den svenska miljöpolitiken är på väg.

En av frågorna handlade om huruvida Vattenfall bör sälja sin tyska brunkolsverksamhet eller i stället behålla och fasa ut den. Från Centerpartiets sida har man tidigare varit öppen för en försäljning, men inte bara av brunkolet utan av hela den utomnordiska delen av bolaget. Samtidigt, efter att Vattenfall i höstas gjorde klart att brunkolsverksamheten är till salu, har bland annat Lena Ek riktat hård kritik mot regeringen för att två av de potentiella köparna "är bolag som överhuvudtaget inte har gjort någonting för miljön och som är riktiga extrema miljöbovar".

Nu verkar det som att Centerpartiet är berett att sätta ned foten i frågan. Kristina Yngwe, som tagit över det miljöpolitiska ansvaret i partiet efter det att Lena Ek beslutade att lämna riksdagen för att bli ny ordförande för Södra skogsägarna, sa under Miljöaktuellts seminarium att en utfasning av brunkolsverksamheten är önskvärd.

– Det är önskvärt ifall man kan ta ett ansvar och fasa ut. Vi ser att kolindustrin är väldigt problematisk och koldioxidpåverkande, så det skulle vara önskvärt ifall vi kan försöka avveckla den i stället.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.