Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Centerpartist om byggutredningen: ”ett dråpslag mot miljöarbetet”

Publicerad: 13 december 2012, 13:22

Förslagen från utredaren omöjliggör satsningar på klimatsmarta stadsdelar som Hammarby sjöstad och nya Djurgårdsstaden, menar Gustav Andersson ( c ), Miljölandstingsråd i Stockholms län.


"Byggkravsutredningens förslag skulle vara ett dråpslag för miljö- och klimatarbetet som bedrivs i landets kommuner och är ett tydligt steg bakåt i miljöpolitiken. Det menar Gustav Andersson (C) Miljölandstingsråd i Stockholms läns landsting om den nyligen publicerade utredning som tillsatts av bostadsminister Stefan Attefall (kd).

Byggkravsutredningen föreslår att möjligheterna för landets kommuner att ställa högre miljökrav än Boverkets regler vid bostadsbyggande bör slopas.

I veckan lämnades Byggkravsutredningens betänkande över till regeringen. I den föreslås att kommuner ska förbjudas att använda tekniska särkrav i bostadsbyggandet. Dessa särkrav handlar bland annat om högt ställda miljö- och energieffektiviseringskrav. För att öka bostadsbyggartakten och minska kostnaderna föreslås alltså att Boverkets byggnormer ska gälla nationellt, och därmed att inga kommuner får ställa andra krav än de nationella.

Att sätta käppar i hjulet för hårt miljösatsande kommuner såsom utredningen föreslår är oacceptabelt. Kommunernas höga miljökrav har uppkommit som ett resultat av att Boverket ställer otillräckliga och alldeles för låga energi- och miljökrav.

Hade Stockholm stad endast följt Boverkets lågt satta miljönormer så skulle vi inte ha haft klimatsmarta stadsdelar såsom Hammarby Sjöstad och Nya Djurgårdsstaden. Det är tack vare det lokala drivet i miljö- och klimatfrågorna som de nya stadsdelarna har varit möjliga att åstadkomma. Utredningens förslag lamslår alla de som på lokal nivå arbetar för ett långsiktigt hållbart och energieffektivt byggande.

Utredningen visar att
byggkostnaderna är onödigt höga på grund av oenhetliga regelverk, och det är självklart ett problem som vi måste ta på allvar eftersom vi måste öka takten i bostadsbyggandet. Bostadsbristen i sig är också ett allvarligt miljöproblem eftersom det riskerar att öka resandet om människor inte kan få en bostad i närheten till sin arbetsplats. Men om det ska till ett nationellt enhetligt regelverk måste det också vara ett regelverk med högt ställda miljö- och energikrav.

Ska vi klara av regeringens mål om att vara ett land utan nettoutsläpp av växthusgaser år 2050 måste de hus vi bygger i dag också vara anpassade för att nå dit.

Utöver en nationell standard
föreslår även utredningen att byggteknik och energikrav på bostäder bör regleras på EU- och internationell nivå. Svårigheterna att få till överstatliga miljööverenskommelser har visats sig gång på gång. Medan världens ledare förhandlar om bindande klimatavtal med föga framgång är den starkaste kraften i miljöarbetet det som kommer underifrån. Såväl från privatpersoner och företag, men framför allt från kommuner, landsting och regioner.

Även om arbetet som sker på lokal och regional nivå har en liten inverkan på klimatet globalt, är arbetet i hög grad viktigt och betydelsefullt. Genom arbetet underifrån skapas nya lösningar, ny teknikutveckling och engagemang för miljöfrågorna.
Därför är det viktigt att fortsatt tillåta kommuner, landsting och regioner att sätta högre miljökrav än regering och EU.

Att enhetliga nationella
byggnormer skulle öka bostadsbyggandetakten är måhända inte en omöjlighet. Men att bygga mycket och snabbt utan att ta hänsyn till miljön är inte en hållbar lösning.

För Centerpartiet är miljömålen alltid överordnade och så länge miljökraven i de nationella byggnormerna är så lågt satta kan vi aldrig gå med på att kommuner som vill gå före i miljö- och klimatarbetet får stopp från regeringen”

Gustav Andersson (C) Miljölandstingsråd Stockholms läns landsting och Ersättare i Klimatkommunerna

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.