Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Chalmers-forskare bygger snabb grafentransistor

Publicerad: 28 februari 2011, 09:38

Inom fem år ska forskare på Chalmers ha byggt transistorer i grafen som arbetar i terahertzområdet, det vill säga över 1000 gigahertz.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGrafenGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Grafen har blivit ett omtalat ämne de senaste åren, bland annat tack vare sina goda ledningsegenskaper. Nu ska en grupp forskare som arbetar med högfrekvenselektronik på Chalmers ta fram en supersnabb transistor i grafen med hastigheter på terahertznivån. Forskarlaget leds av Mikael Fogelström.

Sedan tidigare har forskarna skapat en grafenbaserad fälteffekttransistor som arbetar i tio gigahertz, en transistor som under de kommande fem åren ska göras 100 gånger snabbare. Möjligheterna sägs vara goda tack vare en världsunik tillverkningsteknik som tagits fram av forskare vid Linköpings universitet.

Eftersom grafen saknar ett naturligt så kallat bandgap har materialet nyligen kritiserats för att inte fungera särskilt bra som bas för transistorer, åtminstone inte utan att materialet bearbetas innan transistorerna kan byggas.

Det kan tilläggas att IBM redan i början av 2010 lyckats ta fram en grafenbaserad processor som arbetar i 100 gigahertz.

Anders Magnusson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.