Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag20.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Chalmers kollar skitiga fartyg från luften

Publicerad: 13 Augusti 2009, 11:17

Strängare utsläppskrav till sjöss väntar. Chalmers utvecklar mätsystem som kollar fartygens rökgaser från flygplan.


Chalmers insitution för radio och rymd ska utveckla ett permanent mätsystem till Dashplan som ska övervaka luftutsläpp från fartyg. För ändamålet får insitutionen 20 miljoner kronor från staten och Vinnova.

– Med mätmetoden vi nu utvecklar under en treårsperiod, går det att se och påverka att fartygen följer de nya reglerna. Vi kommer mäta i de stora farlederna runt Sveriges kuster, framförallt Sydöst men även mellan Göteborg och Fredrikshamn. Dessutom kommer vi kommer att ha en fast mätstation i anslutning till en farled. säger Johan Mellqvist i ett pressmeddelande.

Bakgrunden är att strängare krav på luftutsläpp från fartyg väntar 2015. Utsläppskraven gäller främst svavel. Johan Mellqvist har tillsammans med forskargruppen Optisk fjärranalys drivit ett projekt för att utveckla mätning av svavel- och kväveoxid i rökgaser från fartyg sedan 2007 tillsammans med kustbevakningen. Mätsystemet kan mäta specifik svavelhalt i ett bränsle från flyg.

Under de tre kommande åren ska systemet vidareutvecklas och anpassas för att användas i övervakningssammanhang.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.