Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag08.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Chalmers och IVL satsar på hållbar utveckling

Publicerad: 23 April 2003, 07:56

Ett miljöcentrum kommer att skapas på Chalmersområdet. Chalmers och IVL Svenska Miljöinstitutet AB, har ingått ett avtal om långtgående samverkan inom miljö och hållbar utveckling i samband med att IVL flyttar sin Göteborgsbaserade verksamhet till lokaler på Chalmersområdet.


– De fördelar som IVL och Chalmers nu uppnår kommer att ge näringsliv och samhälle betydligt bättre möjligheter att nå verkliga framsteg mot en hållbar utveckling, säger Chalmers rektor Jan-Eric Sundgren i ett pressmeddelande.

– Genom samarbetet kommer vi att skapa en brygga från grundläggande utbildning via forskning och utveckling till tillväxt och näringslivsutveckling med hållbar utveckling som bas, säger IVL:s vd Björn Lundberg i pressmeddelandet.

En rad samarbetsområden har identifierats:

Hållbart samhällsbyggande
Genom det av IVL initierade projektet kring hållbart samhällsbyggande finns redan i dag ett samarbete mellan bland annat Chalmers och IVL. Samarbetet kommer att förstärkas genom samlokaliseringen.

Luftföroreningar och atmosfärskemi
Luftföroreningar och atmosfärskemi har en lång tradition i Göteborg och IVL kommer att förstärka det atmosfärsvetenskapliga centrum som är under bildande vid Göteborgs universitets Naturvetenskapliga fakultet. Samtidigt kan forskningen utnyttja den omfattande erfarenhet som finns vid IVL inom luftvårdsområdet.

Transporter i ett hållbarhetsperspektiv
Lösning av transport- och trafikfrågor är viktiga verksamheter vid såväl Chalmers som IVL. I samband med diskussioner inför EU:s kommande ramprogram knyts kontakter kring olika programmöjligheter.

Andra områden som kommer att utvecklas inom samarbetet är bland annat mätteknik och mätstatistik inom miljöområdet, livscykelanalyser och energi, med speciell inriktning mot bioenergi.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.