Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Charterresa till Benidorm bättre än eko-resor

Publicerad: 13 december 2010, 12:12

Masscharter till Spanien är miljövänligare än trekking i Anderna. Det menar konsulterna på Future Laboratorys som undersökt framtidens turism, rapporterar the Independent.


Britterna lägger liksom svenskar ned mycket pengar på sin semester. Men de måste tänka mer uthålligt för att kunna upprätthålla sina vanor, menar konsulterna på tankesmedjan Future Laboratory som skrivit om framtidens turism.

Experterna i rapporten Sustainable Holiday Futures menar att britterna bör välja charterresor till redan etablerade turistorter som spanska Benidorm före exotiska eko-resor till andra världsdelar. Det ger mindre utsläpp av växthusgaser.

En tvåveckorsresa till en spansk playa ger till exempel upphov till 2,2 tons utsläpp av koldioxid jämfört med 11,9 ton för en kryssning i Karibien eller hela 15,8 ton för en trekking-tur i Chile.

Rapporten beskriver också hur hotellrummen kan bli energieffektivare med klimatkontroll och mindre luftkonditionering samt badrum utrustade med snåla duschmunstycken. Jane Ashton på Thomson Holidays menar att turisterna behöver ändra inställning till vad som är komfortabelt.

– Folk borde bete sig lika miljövänligt under semestern som de gör hemmavid, säger hon.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.