Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Checklista: Så får du ut det mesta ur Linkedin

Publicerad: 5 december 2013, 04:44

Att finnas på Linkedin är självklart för många, men långt ifrån alla håller sin profil uppdaterad. Här är tipsen som gör din profil mer attraktiv för potentiella arbetsgivare.


För många har Linkedin blivit en plattform man enbart använder sig av de gånger man faktiskt söker efter ett nytt eller första jobb. Däremellan samlar ens profil mest digitalt damm tills nästa gång det blir aktuellt att se sig om efter nya karriärmöjligheter.

Men för att få ut så mycket som möjligt av din närvaro på Linkedin lönar det sig att hålla din profil uppdaterad, på så sätt blir du mer attraktiv hos rekryterare – som kanske leder till att du får ett erbjudande om en lockande tjänst som du inte annars hade upptäckt.

Här är tipsen från Linkedins karriärexpert Nicole Williams om hur du optimerar din profil.

1. Utveckla en sökordsstrategi

Linkedins sökfunktion gör det enkelt att hitta personer genom deras namn, kompetens och alla andra ord som förekommer i deras profil. Därför bör dessa ord väljas med omtanke.

Gör först en lista med termer som förknippas med din kompetens och erfarenhet. Ett sätt att hitta relevanta termer är att titta på vilka ord som förekommer i annonser för tjänster som du är intresserad av.

Ta sedan termerna och skriv in dem i en text som både genererar träffar i sökmotorn och är intressant att läsa för en rekryterare. Att bara stolpa upp en massa ord utan kontext kommer inte göra din profil bättre, se till att det ser ut som om du lagt engagemang och tid på din beskrivning.

2. En bild säger mer än..

Enligt Williams är rekryterare är sju gånger mer benägna att kolla igenom din profil om du har ett foto, så det är ett måste om du vill ha en chans att bli sedd.

Ett foto får inte enbart din profil att sticka ut i sökresultaten, det signalerar också att du är aktiv och det är lönt att kontakta dig genom Linkedin. Bästa bilden är den som visar dig i din yrkesroll, antingen önskad eller nuvarande.

3. Välj en bra adress till din profil

Oavsett om du är passiv eller aktivt jobbsökande bör du ha redigerat webbadressen till din offentliga profil (hittas under inställningar, välj sedan "redigera din offentliga profil").

Genom att ha ditt namn i webbadressen kan din profil visas på Google när någon söker efter dig. Om ditt namn redan används som adress av någon annan kan du lägga till en yrkestitel efter namnet likt följande: www.linkedin.com/in/PersonPerssonUtvecklare.

4. Samla in rekommendationer

Be om rekommendationer från människor du har arbetat för eller tillsammans med. Föreslå också särskilda kunskaper eller erfarenheter som du vill att dem ska lyfta fram, så att du får med flera sidor av din yrkeserfarenhet.

Att se andras rekommendationer ger rekryteraren en tydligare bild av dig och sänder dessutom signalen att du har god social förmåga. Dock är den viktigaste delen av rekommendationen inte nödvändigtvis innehållet, utan att den finns överhuvudtaget. Det visar att någon var villig att ta sig tid att personligen gå i god för dig.

5. Hitta kopplingar

Ju fler kontakter du har på Linkedin, desto mer sannolikt är det att du dyker upp i en rekryterares sökresultat. Identifiera personer du vill synas i anslutning till och skapa kontakt med dem. Grupper fungerar på liknande sätt, om du och en rekryterare är i samma grupp kommer du hamna högre i dennes sökresultat. Gå med i grupper som är relevanta för den bransch du verkar i, troligtvis kommer en och annan rekryterare också vara med i de grupperna.

6. Dela relevanta uppdateringar

Att optimera din profil handlar inte bara om att ställa in den på bästa sätt, du behöver också vara engagerad, enligt Williams. Ett enkelt sätt är att dela saker du finner intressanta, till exempel nyhetsartiklar eller händelser som är relevanta för din yrkesroll.

Att sitta och leta runt på nätet efter innehåll att dela är för tidskrävande för de flesta, men ett enkelt sätt att hitta saker att dela är att använda sig av Linkedin-funktionen Pulse, som sammanställer toppnyheterna inom ämnen som du väljer att följa.

Sebastian Ryde

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.