Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Chefer gömmer sig på sitt rum

Publicerad: 9 september 2014, 11:33

En majoritet av cheferna sitter i eget rum istället för att sitta ute hos personalen. Det visar en ny undersökning.


Det är sajten Du & Jobbet som rapporterar om att Vasakronan bland annat har undersökt hur cheferna jobbar på kontoret.

Från fastighetsbolagets Kontorsbarometer framkommer det att 59 procent av cheferna på svenska kontor sitter i eget rum. Det visar sig också att chefer som har personalansvar håller sig undan i högre grad än andra. Detta trots att många tycker att de borde sitta tillsammans med personalen eftersom det ger bättre trivsel och delaktighet.

19 procent av cheferna anger att de sitter i storrum på två-fem personer, och 17 procent har en arbetsmiljö i ett öppet landskap med mer än fem personer. Bara 4 procent av cheferna anger att de arbetar i ett flex- eller aktivitetsbaserat kontor utan fast arbetsplats.

Resultatet baseras på svar från drygt 2 000 svenska kontorsarbetare i åldern 18-65 år.

De anställda uppger att de tycker att möjligheterna till löpande feedback är den största fördelen med att ha chefen nära sig i ett öppet landskap. Det bidrar även till att minska hierarkierna på jobbet.

Men det finns uppenbarligen även fördelar med att chefen har ett eget rum. Nästan hälften av de anställda, 45 procent, säger att de känner sig övervakade om cheferna är allt för nära. Och 41 procent känner att de blir mer stressade.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.