onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Cheferna du ska se upp för

Publicerad: 27 april 2011, 04:19

Är din chef kompis med alla, en som pekar med hela handen eller som pratar och pratar, men sällan kommer till skott? Ja då kan du ha råkat ut för en chefstyp som kan vara en bromskloss i karriären.


Det är karriärsajten Shortcut som listat sex chefstyper som man bör passa sig för:

Mellanchefen: Han/hon har ofta en ganska otacksam position eftersom den ofta innebär mer skyldigheter än befogenheter. Mellanchefen måste ofta rapportera uppåt, samtidigt som han/hon sällan får bestämma något på egen hand, utan måste alltid ha ett klartecken från sin närmaste chef.

Sitsen kan få personen att agera på olika sätt – vissa väljer att peka med hela handen, medan andra inte tar ett enda eget beslut. Mellanchefen har typiskt sett en mer förvaltande än förändrande roll. Förvåna dig inte om du hör chefen säga: ”Jag måste kolla hur det är tänkt att vi ska göra med det här innan jag kan ge dig något besked.”

Kompischefen: Denna typ av chef är vanlig på mindre arbetsplatser där hierarkin inte är så tydlig. Personen vill ofta vara på god fot med alla och fattar ogärna jobbiga beslut. Det som kan vara farligt i denna typ av relation är att det finns en ojämn maktbalans i grunden. I sämre tider är det därför viktigt att ha alla överenskommelser på pränt. En typisk replik kan vara: ”Vi tar en öl sen eller?”

Teflonchefen: Denna person vill inte engagera sig i jobbet utan endast ta sig igenom dagen. Oavsett vad du pratar med teflonchefen om – kommer med förslag, synpunkter eller önskar löneförhöjning – får du ingen reaktion. Han/hon hatar konflikter och lämnar därför allt i knäet på sina underordnade. Typisk replik: ”Ja … Hmm … Du, jag måste tyvärr gå nu.”

Visionära chefen: Den här chefen pratar gärna om framtiden och älskar långa möten där planerna illustreras på en whiteboard. Problemet är att visionerna stannar just på denna nivå utan att det konkretiseras. För att den visionära chefen ska komma väl till pass gäller det att den har en kollega som tar planerna från idéstadiet och förverkligar den, annars riskerar det att stanna i just bara prat.

Maktchefen: Han/hon har typiskt sett velat bli chef sedan barnsben och bossade över andra redan på dagis. Maktchefen är förvisso handlingskraftig men kan verka arrogant. Det pekas med hela handen och arbetsuppgifterna fördelas i form av en order.

En konflikt med den här typen kan kännas obehaglig eftersom personen inte vill att någon säger emot. Han/hon har ofta en förkärlek för regler, så det är ganska meningslöst att försöka ”tänka utanför boxen”. En vanligt förekommande replik är: ”Jag försöker vara tydlig här.”

Streberchefen: Låter dig ofta jobba självständigt, men du ska inte förvänta dig någon utbildning eller uppmuntran från streberchefen. Han/hon är helt enkelt inte intresserad av dig eftersom du står lägre i rang. För dig som har ambitioner på att klättra i organisationen kan denna typ av chef vara ett problem eftersom den lätt känner dig hotad. Förvåna dig inte om du hör streberchefen säga (med ett pågående telefonsamtal i andra örat): ”Jamen du det låter väl bra, fortsätt så, håll ställningarna, jag ska in i ett viktigt möte nu.”

Rebecka Guzmán

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev