Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Chefredaktören: Därför platsar inte politikerna bland de miljömäktiga

Publicerad: 27 mars 2014, 10:57

Antalet politiker på listan över årets miljömäktigaste är rekordfå. Miljöaktuellts chefredaktör Mikael Salo förklarar varför.


Ämnen i artikeln:

Mikael Salo

Så är slutligen 2014 års lista över Sveriges miljömäktigate personer här. De som enligt en namnkunnig jury sätter agendan och flyttar fram positionerna för miljö- och hållbarhetsfrågorna i Sverige och världen.

Nytt för i år är att den är gles på politiker, den grupp av beslutsfattare som de facto torde vara välrepresenterad på listan. Juryns slutsats är alltså att politiken inte levererar tillräcklig miljö- och samhällsnytta för att platsa.

Magnus Enell, nestor i Miljösverige, skräder inte orden när har förklarar utfallet: "Våra politiker använder maktmissbruk genom att inte använda den makt som vi givit dom" säger Magnus som pekar ut politiska makthavare på nationell och internationell nivå.

En annan jurymedlem konstaterar att "de är svaga internationellt på att tala om och på allvar förespråka att politiken måste peka ut de långsiktiga och kortsiktiga målen vilket gör att näringslivet själva nu efterlyser tydligare ramverk för framtiden."

Jag tror att många delar uppfattningen att det politiska ledarskapet inom hållbarhetsfrågorna på både nationell och internationell är minst sagt svagt. Vad kan vi då göra åt det?

I år är det supervalår – och en stor möjlighet att skapa förändring. I den här utgåvan tar vi ett större grepp kring EU-valet hur de svenska partierna vill driva miljö- och hållbarhetsfrågorna inom ramarna för den europeiska gemenskapen. Läs artiklarna på sidan 52. Använd din röst, det demokratiska system vi har i Sverige.

Jag  hoppas för övrigt att du uppskattar det riktigt välfyllda nummer du håller i.

Mikael Salo

Chefredaktör och ansvarig utgivare

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Mikael Salo

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News