Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Chile tidigt ute med fastlagd klimatplan till FN

Publicerad: 14 april 2020, 09:36


Som första land i Latinamerika har Chile levererat sina ambitioner kopplade till Parisavtalet. Sådana nationella klimatplaner, Nationally Determined Contribution, NDC:er, avkrävs i år av samtliga länder som undertecknat Parisavtalet.

Chiles väg till netto noll utsläpp år 2050 ska enligt en nu fastlagd plan vila på en utsläppsbudget för växthusgaser som inte ska överstiga 1 100 miljoner ton koldioxidekvivalenter de närmaste tio åren. De maximala utsläppen nås år 2025 med en utsläppsnivå på 95 miljoner ton koldioxidekvivalenter och ska därefter minska. 

Chiles regering har identifierat sex prioriterade områden som måste leverera betydande utsläppsminskningar om målet om klimatneutralitet år 2050 ska bli verklighet.

Det handlar om industrin och gruvorna som ska stå för en fjärdel del av de förväntade utsläppsminskningarna. En utfasning av kolkraft ska minska utsläppen med 13 procent, en elektrifiering i transportsektorn bidrar med 17 procent och lika mycket ska sparas genom klimatsmarta strategier i bygg och fastighetssektorn. 

Andra energieffektiviseringsåtgärder ska minska utsläppen med sju procent. Återstoden ska klaras av med mer hållbara konsumtionsmönster och en bred satsning på vätgas som energikälla. 

Planen har tagits fram i en period med stor social oro i Chile. Regeringen poängterar i ett uttalande att det har varit viktigt att involvera hela samhället. Förslag och inspel från politiker, forskare, miljörörelser, ursprungsbefolkning och civilsamhälle har därför spelat stor roll med över 1 500 förslag och idéer som beaktats i arbetet med planen.

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.