Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Chocksiffror: Så många ungar dör i den Svenska björnjakten

Publicerad: 15 mars 2012, 10:06

Skandinaviska Björnprojektets forskning visar att björnjakten indirekt kostar ett stort antal björnungar livet.


Ämnen i artikeln:

Rovdjur

Det är SR Jämtland som rapporterar om ny forskning som visar att nära hälften av den svenska björnstammens ungar dör varje år till följd av avskjutningen av vuxna hannar. Enligt forkarna så stannar vuxna hanbjörnar kvar i reviret efter att de parat sig. Genom att bevaka sitt revir från andra hanbjörnar så skyddas honan och ungarna. När hannen skjuts ökar risken för att en annan hanbjörn tar över reviret – och då dödar han ungarna.

Enligt SLU var totalantalet för hela Sverige år 2008 ca 3 300 björnar. Den årliga ökningstakten under åren 1998 till 2007 beräknades till 4,5 procent. Det skulle betyda att det föds runt 150 björnungar varje år. Av dem beräknar alltså forskningsprojektet Skandinaviska Björnprojektet att närmare 75 dör på grund av björnjakt.

Skandinaviska Björnprojektet startade 1984 och fältverksamheten bedrivs idag i Dalarna, Hälsingland, Norrbotten samt i Hedmark i Norge.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Rovdjur

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.