Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Chockzoom på videokamera för fickan

Publicerad: 27 april 2009, 02:51

Kameran ryms i fickan men zoomomfånget på 70 gånger är det värsta vi sett.


Panasonics SDR-S26 skulle vara en helt ordinär kamera om den inte hade vad som nog är världens våldsammaste zoomomfång, i varje fall på en enkel amatörkamera. För den som är van vi tre eller tio gångers zoom framstår det som väldigt mycket. Men hur mycket är mycket? I bredbildsläget 16:9 har kameran en bildvinkel som motsvarar en 28-millimeters vidvinkel på en traditionell stillbildskamera. Multiplicera med 70 så blir zoomens längsta brännvidd runt 2000 millimeter! Erfarna sport- och naturfotografer vet att redan en brännvidd på 400 millimeter är svår att hålla stadigt.

Med den här zoomen kan ha en hel skog i bild och sedan zooma in på en skogsmus. Eller, som jag gjorde, stå på Riddarholmen och zooma in de tre kronorna på Stockholms stadshus torn. Då ryms alla tre knappt på bildskärmen. Zooma ut och få med hela stadshuset och halva Riddarfjärden. Det är häftigt. Dock är den lilla zoomspaken för känslig eller för oprecis. Zoomhastigheten ökar okontrollerat just när man tänkt göra en långsam, mjuk zoomning. Fast å andra sidan ska man inte utsätta sina åskådare för sådant. Minns den gamla yrkesregeln bland filmare: Fotografens uppgift är att hålla kameran stilla så den inte zoomar eller panorerar!

Det finns en effektiv bildstabilisering i kameran som gör undereverk ganska långt upp i brännvidderna. Men uppåt fyrsiffriga tal hjälper den inte. Till och med ett statdigt stativ avslöjar vinglighet och vibrationer vix max zoom. För övrigt har kameran en hygglig bildskärm på 2,7 tum och ett "idiotläge" med väl fungerade automatiska funktioner som kan kompletteras med helt manuella inställningar. Filmerna spelas in med vanlig tv-kvalitet i mpeg2-format på minneskord av typen sd. Med högsta kvalitet får man in 50 minuter på ett kort med fyra gigabyte. I longplay-läge och ett värstingkort på 32 gigiabyte har man plats för 26 timmars semesterminnen.

Ett enkelt knapptryck drar ner upplösningen till lämpligt bloggformat och via det medföljade programmet kan man ladda upp sina filmer direkt till Youtube. "Som om det skulle behövas fler oredigerade filmsnuttar där", som en kollega skrev. Summa summarum är det här en en bra vardagskamera för den som kan leva utan hd-kvalitet. Zoomen som gör att du kan läsa grannens morgontidning är en extra bonus för ett pris på druga tre tusen.

Pär Rittsel

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev