Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Chokladsug hotar apor

Publicerad: 2 april 2015, 06:44

Chokladen i påskägget kan komma från illegala kakaoodlingar, som bidrar till utrotning av apor och skövling av viktig regnskog.


Ämnen i artikeln:

ForskningRegnskog

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 2 april.

Ny forskning från Ohio State University visar att tre fjärdedelar av alla naturreservat i Västafrika har förvandlats till illegala kakaoplantager som utrotar primater och värdefull regnskog. Inom naturreservaten har det byggts olagliga byar med 30 000 människor i de avverkade områdena. Forskningen publicerades i tidskriften Tropical Conservation Science i mars 2015.

”Världens efterfrågan på choklad har varit mycket hård mot de utrotningshotade primaterna i Elfenbenskusten", säger W. Scott McGraw, medförfattare till studien och professor i antropologi vid The Ohio State University

Elfenbenskusten är i dag världens största producent av kakaobönor. Landet står ensamt för en tredjedel av världens försörjning. Stora företag i Sverige som Cloetta, Nestlé, Fazer och Kraft Foods med sina varumärken Daim, Smarties, Marabou och Kexchoklad köper den största delen av sin kakao från Västafrika.

Forskaren W. Scott Mcgraw har gjort fältstudier i skogsområdena under 20 års tid och menar att det är en relativt ny utveckling. Alla populationer av primater har försvunnit i 57 procent av naturreservaten. Arten miss waldro’s red colobus beräknas vara helt utdöd och arterna långskäggig dianamarkatta och white naped mangabey sågs endast i två av reservaten och anses därför vara akut hotade till följd av de illegala kakaoplantagerna. W. Scott Mcgraw skriver att det inte finns någon kontroll kring hur naturreservaten skyddas och att utvecklingen måste stoppas.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Ämnen i artikeln:

ForskningRegnskog

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.