Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Christer Borg: ”Att tänka den i Sverige förbjudna tanken är befriande”

Publicerad: 28 februari 2012, 07:05

Älvräddarnas ordförande, Christer Borg, tipsar om sin favoritbok.


Ämnen i artikeln:

Annie LööfLena Ek

Alla har vi en bok eller rapport hemma i hyllan som påverkat oss stort och som vi önskar att resten av världen hade läst. Miljöaktuellt har bett miljöproffsen ta fram sina favorittexter och dela med sig.

Namn: Christer Borg
Ålder: 53 år
Arbetar som: Ordförande i Älvräddarnas Samorganisation

Favoritbok: Recovering a lost river, av Steven Hawley

Antal sidor: 236 sidor
Förlag: Beacon Press, Boston

Varför den bör läsas: Som ordförande i Älvräddarna och med ett heltidsengagemang runt vattenkraftens miljöpåverkan i snart sex år, har jag läst många böcker och rapporter om vattenkraft. Sällan blir jag överraskad, de biologiska skadorna från vattenkraftsproduktion är väl kända, åtminstone för en inre krets av forskare och engagerade.

Men när jag började läsa denna bok, som handlar om olika dammutrivningar i USA de senaste tio åren, kände jag att författaren Steven Hawley lyckats med att i ord förklara hur viktiga ekosystemen i de strömmande vattnen är. Hans språk är målande och det gör att känslan för dessa oskattbara ekosystem lyfts fram.

Även om vi i Sverige ännu så länge till stor del är beroende av den befintliga vattenkraften, är det viktigt att påminna oss att den faktiskt inte nödvändigtvis måste stå där för evigt! Idag har vattenkraften i Sverige en gräddfil rent juridiskt, med tillståndshantering som är pinsamt föråldrad. Men vattenkraften har också i och med detta en gräddfil vad gäller allmän granskning. Den tas för given och de flesta tycks resonera att ”så här har det alltid varit”. Inget kan vara mer fel.

En gång i tiden var de fria vattendragen livsnerven för alla människor som bodde och vistades vid dem. De gav mat i sådana mängder att de flesta idag inte kan fatta vidden av de förstörda fiskstammarna. De var viktiga på alla sätt, inte minst är ett fritt vattendrag samtidigt både rogivande och inspirerande, både för ”vanligt” folk och för konstnärer…

Stewen Hawleys bok öppnar upp ögonen även på mig och att bara tänka den i Sverige förbjudna tanken; man kan riva ut dammar, är befriande. Om inte annat så får kraftindustrins omåttliga gnäll när de nu ska fasas in under vattendirektivet och måste släppa några få procent av vattnet bredvid dammarna till fromma för vandrande fisk som ål och lax, en skarpare kontrast. En liten ödmjukhet från deras sida bör infinna sig; idag har de i över hundra år haft 100 procent av vattendragens flöden. Det förhållandet är inte naturgivet. De måste inse att några få procent ändå är en kompromiss som ger dem det mesta även framgent…

Bästa citatet:
It is by seeing things as better than they are that one arrives at making them better. – Kenneth Grahame
(inledning till epilogen).

Om jag var tvungen att ge bort mitt exemplar till någon: Näringsminister Annie Lööf och miljöminister Lena Ek skulle få varsitt exemplar, eftersom de ansvarar för dagens situation i våra vattendrag via miljöbalk och elcertifikatlag. De behöver se en annan sida av vattendragen och vad de kan användas till förutom kraftproduktion.

***
Vilket miljöproffs vill du ska ge sitt lästips? Hör av dig till Miljöaktuellt genom att mejla anders.hellberg@idg.se

Missa inte nästa veckas tips – anmäl dig till Miljöaktuellts nyhetsbrev

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Annie LööfLena Ek

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News