Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Christian Azar: Här är lösningen på klimatkrisen

Publicerad: 10 april 2012, 07:17

På DN Debatt idag skriver Christian Azar om hur fröna nu sås till den den industriella revolution som kan ta oss ur klimatkrisen.


– Lever vi i en brytningstid? Kommer vi om tjugo trettio år att kunna titta tillbaka till åren runt 2012 och säga, det var då det vände, det var då den nya solrevolutionen tog fart? Ja, möjligheten finns, skriver Christian Azar i DN Debatt idag.

Där menar han att en omfattande satsning på solenergi skulle kunna ge oss energi för alltid. Att dagens höga subventioner är rättfärdigade då det egentligen handlar om att betala nu för att "förbättra och få ned kostnaden för de avancerade tekniker som ska göra det möjligt att lösa klimatfrågan på sikt".
– Då framstår solenergi som den guldgruva ur vilken vi kan gräva fram riktigt låga koldioxidutsläpp på global nivå samtidigt som vi förser världen med energi som möjliggör välfärd för 10 miljarder människor.

Enligt Christian Azar krävs det framförallt två politiska styrmedel för att lösa klimatfrågan – ett pris på koldioxid samt ett kraftigt stöd till teknikutveckling. Christian Azar skriver "för att möjlighetet ska bli verklighet krävs att satsningarna på sol och vind intensifieras och sprids till allt fler länder. Och det krävs att politiker världen över inför och höjer kostnaden för att släppa ut koldioxid."

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.