Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Christian Azar om beslutet som skjuter det internationella klimatarbetet i sank

Publicerad: 24 augusti 2010, 08:17

Amerikanska senatens beslut att stoppa förslaget om handel med utsläppsrätter är ett hårt bakslag för världens klimatarbete. Det hävdar klimatprofessor Christian Azar.

Ämnen i artikeln:

Politik

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Det är i Göteborgs-Posten som klimatprofessor Christian Azar i ett debattinlägg vill uppmärksamma världen på det kontroversiella beslutet i den amerikanska senaten om att dra tillbaka förslaget om handel med utsläppsrätter. Enligt Christain Azar handlar det om ett hårt bakslag för världens klimatarbete.

Christian Azar konstaterar att det började bra då det amerikanska representanthuset röstade igenom ett förslag med handel med utsläppsrätter förra sommaren. Målet var att utsläppen skulle minska med 17 procent från 2005 års nivåer till 2020. Enligt Christian Azar var detta beslut också den största klimatpolitiska framgången i USA:s historia.

Förslaget stoppades emellertid i år av den amerikanska senaten – som måste ge sitt godkännande för att en amerikansk federal lag ska instiftas. Detta kommer enligt Christian Azar få långtgående negativa konsekvenser för världens klimatarbete.
– Det innebär ett bakslag för försöken att göra något rejält åt människans påverkan på klimatet som det kommer ta år att åtgärda, skriver han i sitt debattartikel samtidigt som han undrar varför det knappt härts ett pip om detta i svenska medier.

I sitt debattinlägg är Christian Azar också kritisk till president Obama som han menar inte gett klimatfrågan den prioritet som hade behövts. Enligt Azar dog förslaget om handel med utsläppsrätter på grund av allt för stor motstånd, främst från republikanerna, och alltför lite stöd. Christian Azar konstaterar att detta inte bådar gott för framtiden då det är den amerikanska senaten som godkänner internationella avtal.

För att det internationella klimatarbetet nu ska gå vidare krävs enligt Azar en stäkrt opinioun – både i USA och i resten av världen.
– Senatorer måste känna att de riskerar att inte bli omvalda om de röstar mot klimatåtgärder. Trycket mot världens olika maktcentra behöver öka. Politiker och företagsledare måste våga bilda opinion, även när vindarna blåser i andra riktningar. Innan dess är det svårt att se hur problemet ska kunna lösas, skriver han.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev