torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Christian Azar vald till årets miljöhycklare

Publicerad: 28 december 2009, 05:00

Bilfront utsåg Azar bland ett tiotal nominerade svenska miljökändisar som inte lever som de lär.


– Christian Azar är en prakthycklare som sagt att det är bra med högre bensinskatter, men flyger själv kors och tvärs över jordklotet. Han ger miljöhycklarna ett ansikte, säger organisationens talesperson Kenneth Winsborg.
Organisationen är ute efter att skapa debatt om den gröna överklassens orättvisa skuldbeläggning av den övriga befolkningen.
– Varför ska man missunna andra? Och skulle man missunna andra att resa och köra bil måste man leva som man lär, säger Kenneth Winsborg.

Så här säger Bilfront om några av de övriga nominerade till priset:

Peter Eriksson, språkrör för mp
"Han vill gärna förbjuda inrikesflyg och vill tvinga oss att minska våra utsläpp genom kraftigt höjda skatter på bilism…Syftet var att fler skulle välja bensinsnåla bilar. Peter själv hycklade friskt genom att fortsätta köra sin familjs stora SUV, att [andra] behöver bilen tänkte han inte på."

Andreas Carlgren, miljöminister
"Trots att han tydligt sagt att ett mer klimatsmart resande är avgörande flyger han kors och tvärs mellan både länder och kontinenter. Granskar man hans kalendarium hittar man hittills i år ett trettiotal utrikesresor."

Maria Wetterstrand, språkrör för mp
"Uttalar sig gärna mot bilism, men erkänner själv att livet inte skulle gå ihop utan bil. På sin blogg berättar hon att det inte är aktuellt att släpa två barnstolar på pendel och sedan tvärbanan. Vi håller med henne och önskar att hon kunde inse att det är fler som behöver bilen för att klara sin vardag."

Svante Axelsson, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen
"Han har gått ut i tidningar med att vi måste njuta av utsläpp om man nu ska göra dem. Talar mycket och gärna världen över."

Jennie Dielemans, journalist och författare som kritiserar resande
"Hon vill helt enkelt att vi ska sluta resa på semester. Själv har Dielemans inte dragit sig för att upptäcka världen. Idén till sin senaste bok fick hon när hon besökte Dominikanska republiken, Thailand, Kanarieöarna, Vietnam och Mexiko."

Hedersomnämnande:
Karin Svensson Smith, riksdagsledamot för mp
"Hon lever i stort sett som hon lär. Hon avsade sig en tjänsteresa till USA för att det orsakade för mycket utsläpp. Till skillnad från många andra riksdagsledamöter som bor långt borta från Stockholm har hon inte begärt årskort hos SAS utan SJ."

Hanna S Backman

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev