onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Churchill var ett gammalt fyllo”

Publicerad: 12 april 2011, 12:44

Miljöminister Andreas Carlgren skickade tillbaka frågan om det verkligen är en ny Churchill som behövs för att ställa om till ett hållbart samhälle.


Miljöminister Andreas Carlgren tog upp den kastade handsken från expertpanelen och skickade tillbaka frågan om det verkligen var en ny Churchill som behövdes.

– Ett gammalt fyllo med ett ganska uselt register från sina år som minister, sade Andreas Carlgren när han klev upp på scenen.

Men lade till att den gode Winston var genialisk när det gällde att leda sitt land genom en svår tid. Han visste precis vad som var den viktiga arbetsuppgiften.

Andreas Carlgren gick sedan över till att prata om BP och oljeutsläppen i Mexikanska golfen som ett exempel på dålig probleminsikt. Företaget måste ha frågat sig många gånger hur de kunde göra en sådan missbedömning som ledde till en sådan ödeläggelse.

– Denna obarmhärtiga jakt på olja får med en sådan strategi obarmhärtiga konsekvenser, sade Andreas Carlgren.

Sedan slog miljöministern an en mera optimistiskt ton. Han målade upp en bild av föregångslandet Sverige där man istället för ett förödande svart guld i framtiden kommer att utvinna ett grönt guld och bli ett föregångsland för fossilfri energi och fordonspark.

En annan viktig komponent i detta är gröna skatter och hållbarhetsredovisningar. Det ska enligt Carlgren vara dyrt att förstöra klimat och miljö – även om han som svar på en fråga från publiken inte kunde lova att plocka bort skatten på honungsproduktionen.

– Men jag vet vad pollineringen betyder för produktionen av ekosystemtjänster, sade Andreas Carlgren.

Han fick avsluta sitt framträdande med att svara på frågan vad han tycker om näringslivets insats i miljöarbetet?

– Näringslivet är en bra och engarerad medspelare. Men jag önskar att organisationen Svenskt Näringsliv var en lika stor pådrivare som folk i näringslivet.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev